МЗС озвучило претензії до Ірану через розслідування катастрофи МАУ
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС озвучило претензії до Ірану через розслідування катастрофи МАУ

МЗС озвучило претензії до Ірану через розслідування катастрофи МАУ
Джерело:  online.ua

В українському уряді очікують повного виконання усіх обіцянок з боку офіційного Тегерана з приводу авіакатастрофи пасажирського лайнера МАУ в Ірані торік.

Джерело: Радіо Свобода

За словами заступника міністра закордонних справ Євгена Єніна, йдеться саме про узгоджені деталі розслідування трагічного інциденту, який призвів до загибелі 176 людей.

Голова української групи переговорників з Іраном звернув увагу на певний прогрес, але існує він лише з формальної точки зору. Станом на кінець травня залишається безліч питань щодо розслідування, яке було представлено іншою стороною в лютому.

“Ми до кінця не розуміємо, чому не виконуються ті обіцянки, які було надано нам під час минулого раунду щодо більш активних взаємодій на рівні правоохоронних органів. Ми до цього часу не маємо навіть мінімальної інформації щодо кваліфікацій, які інкримінуються підозрюваним чи обвинуваченим в іранському кримінальному провадженні. Тим більше, ми навіть не маємо банально навіть їхніх імен”, - пояснив Єнін.

Дипломат зауважив, питання про справедливість у слідстві та покаранні всіх, хто несе за це відповідальність - принципові моменти безпосередньо для України та держав-партнерів, які втратили громадян внаслідок авіакатастрофи.

“Ми неодноразово говорили, що просто купити нас рівнем компенсації не вдасться. Ми йдемо в цьому переговорному процесі не самі, а в форматі широкої переговорної коаліції. Ми в дуже гідній компанії, саме це забезпечить, зрештою, успіх переговорного процесу”. - резюмував заступник міністра.

Авіакатастрофа МАУ в Ірані

Український літак стартував з аеропорту в Тегерані рано вранці 8 січня 2020 року. Невдовзі після цього він впав з невідомих у перші години трагедії причин. Внаслідок падіння загинули 176 осіб, з них 11 — українці (зокрема, 9 членів екіпажу).

Пізніше стало відомо, що аварія не пов’язана з технічними несправностями літака. Іранська сторона дотримувалася версії про несправний двигун перші кілька діб.

Лише три дні потому офіційний Тегеран визнав — літак впав після ураження ракетою. Утім, все було миттєво списано на напруженість між Іраном і Сполученими Штатами, оскільки армія країни була напоготові та неправильно оцінила літак у повітрі як ворожу ціль.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?