В РНБО відкрито заявили про умисну атаку Ірана на лайнер МАУ
Категорія
Україна
Дата публікації

В РНБО відкрито заявили про умисну атаку Ірана на лайнер МАУ

В РНБО відкрито заявили про умисну атаку Ірана на лайнер МАУ
Джерело:  online.ua

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов звернув увагу на високу ймовірність умисного удару Ірану по пасажирському літаку МАУ.

Джерело: Globe and Mail

На думку політика, іранська сторона мала реальну мотивацію для цілеспрямованого ураження ракетою українського лайнера.

У той момент офіційний Тегеран знаходився у стані надзвичайного загострення конфлікту зі Сполученими Штатами. Напередодні сторони обмінялися ракетними ударами, а цьому вже передувало вбивство популярного іранського генерала Касема Сулеймані.

Через влаштування авіакатастрофи Влада Ірану фактично зупинила подальшу ескалацію.

“Це було навмисно. Це була свідома атака”, - стверджує Данілов.

Опосередкованою причиною для таких висновків він назвав надзвичайну секретність Ірану з цього приводу.

“Іран не дозволяє нікому вивчати цю трагедію, і вони затримують або уповільнюють будь-які розслідування. Той факт, що вони самі проводять розслідування, — досить дивує, ввічливо кажучи”, - наголосив секретар.

Видання, якому розповів власну версію український посадовець, відзначило, що офіційні представники Канади не поділяють такі висновки Києва. Утім, вони також відкрито невдоволені виправданням Ірану, що посилається на помилку через людський фактор.

Катастрофа лайнера МАУ

Український літак стартував з аеропорту в Тегерані рано вранці 8 січня 2020 року. Невдовзі після цього він впав з невідомих у перші години трагедії причин. Внаслідок падіння загинули 176 осіб, з них 11 - українці (зокрема, 9 членів екіпажу).

Пізніше стало відомо, що аварія не пов’язана з технічними несправностями літака. Іранська сторона дотримувалася версії про несправний двигун перші кілька діб.

Лише пізніше офіційний Тегеран визнав — літак впав після ураження ракетою. Утім, все було миттєво списано на напруженість між Іраном і Сполученими Штатами, оскільки армія країни була напоготові та неправильно оцінила літак у повітрі як ворожу ціль.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?