Іран від самої трагедії приховував причетність до катастрофи МАУ — NYT
Категорія
Світ
Дата публікації

Іран від самої трагедії приховував причетність до катастрофи МАУ — NYT

Іран від самої трагедії приховував причетність до катастрофи МАУ — NYT
Джерело:  online.ua

Іранський уряд з самого моменту катастрофи лайнера Міжнародних авіаліній України зав про власну причетність, однак намагався все приховати.

Джерело: The New York Times

Журналісти авторитетного видання послалися на запис тверджень міністра закордонних справ країни Мохаммада Джавада Заріфі, який мав особисту розмову з місцевим журналістом Саїдом Лейлазом.

Топ дипломат східної держави від самого початку на записи говорив, що ці дані не мають бути оприлюдненими. Він визнав, що не має серйозної ролі безпосередньо в уряді Ірану. Позиція міністерства та відповідні заяви повністю залежать від верховного лідера та командування Корпусу вартових ісламської революції.

Міністр стверджує, що на рівні військового командування від самого початку знали, що український Boeing вразили дві ракети класу “земля-повітря”, що були випущені іранськими силами.

МЗС Ірану переживало потужний тиск з боку режиму — від Заріфі вимагали опублікувати у Twitter повідомлення про те, що інформація стосовно ураження пасажирського літака будь-яким озброєнням після підіймання у повітря — неправдива.

Натомість він запитав представників уряду. чи справді іранські військовослужбовці помилково збили український лайнер.

“Бог мій свідок, вони відреагували на мене так, якби я заперечував існування бога”, - наголосив Зафарі.

Катастрофа лайнера МАУ

Український літак, на борту якого знаходилися 176 осіб, впав невдовзі після старту з аеропорту в Тегеран. Трагічний інцидент стався рано вранці 8 січня 2020 року.

На борту знаходився повністю український екіпаж з 9 фахівців, ще два українця-пасажири, а також громадяни Ірану, Канади, Німеччини, Швеції.

Іранська сторона перші кілька діб після падіння стверджувала, Що причиною катастрофи стали несправності літака, зокрема у двигуні. Зараз Тегеран стверджує, що від самого початку нібито нічого не приховував, а одразу визнав свою провину.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?