Канада офіційно визнала збиття літака МАУ в Ірані терористичним актом
Категорія
Світ
Дата публікації

Канада офіційно визнала збиття літака МАУ в Ірані терористичним актом

Канада офіційно визнала збиття літака МАУ в Ірані терористичним актом
Джерело:  online.ua

Верховний суд канадської провінції Онтаріо виніс рішення, що збиття літака "Міжнародних авіаліній України" поблизу Тегерана Іранською революційною гвардією було навмисним терористичним актом. 

Джерело:  Global News

Канада визнала збиття літака МАУ в Ірані терористичним актом

Суддя Едвард Белобаба встановив, що "на основі балансу ймовірностей ракетні атаки на рейс 752 були умисними".

"Позивачі довели, що збиття обвинуваченими рейсу 752 було актом тероризму і являє собою "терористичну діяльність", - заявив суддя.

Варто звернути увагу на те, що у своєму рішенні суддя суду Онтаріо опирався на думки двох фахівців, один з яких дійшов висновку, що Революційна гвардія "знала та усвідомлювала, що рейс PS 752 був цивільним літаком, і цілеспрямовано збив його з метою знищення".

Що важливо розуміти, суддя виніс рішення проти Ірану за цивільним позовом, поданим чотирма сім'ями загиблих на борту рейсу 8 січня 2020 року.

Влада Ірану отримала судові папери, однак не захищалася в судовому процесі. У справі обвинуваченими серед інших фігурують Іран, Революційна гвардія, Збройні сили Ірану та верховний керівник Алі Хаменеї.

"Рішення фактично дозволяє сім'ям у Канаді вимагати від Ірану відшкодування збитків", - йдеться в повідомленні.

Не можна також не нагадат про те, що очільник Міністерства закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф офіційно визнав, що іранські військові від початку знали, що це вони збили літак "Міжнародних авіаліній України", однак безсоромно намагалися приховувати цей факт.

Що потрібно знати про авіакатастрофу лайнера МАУ

Український літак, на борту якого знаходилися 176 осіб, впав невдовзі після взльоту з аеропорту в Тегерані. Авіатрноща сталася рано вранці 8 січня 2020 року.

На борту знаходилися 9 членів українського екіпажу, ще два українця-пасажири, а також громадяни Ірану, Канади, Німеччини, Швеції.

Влада Ірану перші кілька діб після падіння запевняла, що причиною катастрофи стали несправності літака, зокрема у двигуні. Зараз Тегеран стверджує, що від самого початку нібито нічого не приховував, а одразу визнав свою провину.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?