Іран запідозрили у залякуванні близьких жертв авіакатастрофи МАУ
Категорія
Світ
Дата публікації

Іран запідозрили у залякуванні близьких жертв авіакатастрофи МАУ

Іран запідозрили у залякуванні близьких жертв авіакатастрофи МАУ
Джерело:  online.ua

Представники правозахисної організації Human Rights Watch заявили, що іранський уряд систематично тиснув та переслідував близьких і членів родин осіб, які загинули у катастрофі Міжнародних авіаліній України.

Джерело: HRW

За оприлюдненими даними, правозахисники тривали контакт з родинами жертв у період з осени 2020 до січня 2021 року. Зокрема, вони зв’язалися з 31 родичем і тими, хто був свідком відношення місцевої влади до таких людей після трагічного інциденту.

Безпосередньо Служба безпеки Ірану проводила затримування близьких до загиблих осіб, допитувала їх та погрожувала.

Принаймні 16 родичів жертв авіакатастрофи пройшли через погрози з боку силовиків. Їх обмежували від контактів з представниками іноземних медіа, затримували на декілька годин і допитували.

Також іранські спецслужби відстежували всіх людей, які відвідували місця поховань жертв.

Згідно з поясненням правозахисників організації, іранські силовики принаймні одну людину буквально катували, а ще трьом іншим погрожували “наслідками”, якщо вони не видалять публікації у соціальних мережах, які критикували уряд країни.

Катастрофа МАУ в Ірані

Український літак, на борту якого знаходилися 176 осіб, впав невдовзі після старту з аеропорту в Тегеран. Трагічний інцидент стався рано вранці 8 січня 2020 року.

На борту знаходився повністю український екіпаж з 9 фахівців, ще два українця-пасажири, а також громадяни Ірану, Канади, Німеччини, Швеції.

Іранська сторона перші кілька діб після падіння стверджувала, Що причиною катастрофи стали несправності літака, зокрема у двигуні. Зараз Тегеран стверджує, що від самого початку нібито нічого не приховував, а одразу визнав свою провину.

Триває розслідування, яке повинно встановити ступінь провини іранської сторони, а також визначити розміри компенсацій відповідно міжнародній практиці з цього приводу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?