Генпрокуратура звернулася до Гааги через "культурні" злочини РФ у Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

Генпрокуратура звернулася до Гааги через "культурні" злочини РФ у Криму

Генпрокуратура звернулася до Гааги через "культурні" злочини РФ у Криму
Джерело:  online.ua

Офіс генпрокурора звернувся до Міжнародного кримінального суду в Гаазі з оголошенням щодо воєнних злочинів Росії в окупованому Криму, де постраждали об'єкти культурної спадщини.

Джерело: Facebook

За оприлюдненими даними, руйнування об’єктів не було виправдано військовою необхідністю та проводилося безцільно.

За словами генпрокурорки Ірини Венедіктової, тільки Україна як держава володіє цінностями в кримських музеях, культурною спадщиною регіону, національним його багатством.

Знищення унікальних об’єктів - це незворотній злочин проти культури.

“Це тонкі матерії, але дуже вагомі для самоідентичності нашої держави. Ми передаємо докази експропріації та руйнування цих цінностей, щоби Міжнародний кримінальний суд долучив їх до свого розслідування, яке, сподіваємось вже найближчим часом може розпочатись”, - наголосила генпрокурорка.

Вона звернула увагу фіксацію не тільки прямого знищення чи пошкодження, а також проведення незаконних археологічних розкопок, зокрема в поселеннях Кермен-Бурун та Сиваг-Кермен.

“У документі наведені докази широкомасштабного руйнування і привласнення об'єктів культурної спадщини: Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора; Історичне середовище столиці кримських ханів у Бахчисараї - Ханський палац, Чуфут-Кале; Кримська астрофізична обсерваторія; Вежа Костянтина та Докова Башта у м. Феодосія; Церква Івана Предтечі у м. Керч”, - наголосили в ОГПУ.

Іншими злочинами у відомстві назвали незаконний обіг предметів культури, деструктивну недбалість у “реставрації” об’єктів, руйнування й пограбування під час розкопок.

Одним з прикладів масивного знищення спадщини Криму стало будівництво траси “Таврида” між Керчю й Севастополем. Вона серед іншого відповідно резолюції , яку ухвалили на Генасамблеї ООН, сприяє мілітаризації регіону разом з “кримським мостом”.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?