Генсек НАТО зустрівся з Макроном через ситуацію на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

Генсек НАТО зустрівся з Макроном через ситуацію на Донбасі

Генсек НАТО зустрівся з Макроном через ситуацію на Донбасі
Джерело:  online.ua

21 травня в Парижі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг детально обговорив присутність російських військ на кордоні України із французьким лідером Еммануелем Макроном. Про це політик повідомив під час брифінгу після переговорів сторін.

Джерело: сайт НАТО

Столтенберг та Макрон обговорили ситуацію на Донбасі

"Ми також обговорили ситуацію в Україні. Росія досі має війська в та навколо України. Зараз там більше військових, ніж під час недавньої ескалації. Тому нам потрібне мирне рішення", - наголосив очільник Альянсу.

Окрім того, Єнс Столтенбрег звернув увагу на активну роль Франції у Нормандському форматі для вирішення ситуації на Донбасі.

"НАТО лишається пильним, тому що це частина російської агресивної поведінки. Водночас ми залишаємося вірні нашому двосторонньому підходу оборони та діалогу з Росією", - підсумував генсек НАТО.

Україна не може розраховувати на звільнення Донбасу за статтею 5 після вступу в НАТО

Попри те, що Україна поспішає стати повноцінним членом Альянсу, щоб захистити себе від агресії РФ, надії на те, що Донбас вдасться швидко звільнити - майже немає.

Так, нещодавно глава комітету з міжнародних справ Сейму Литви Жигімантас Павіліоніс пояснив українській владі, що потенційне членство України в НАТО буде обумовлене неможливістю задіяти 5-ту статтю Вашингтонського договору для звільнення Донбасу і Криму від окупації РФ.

"Я думаю, це (неможливість задіяти статтю 5. — ред.) буде дуже ясно обумовлено як умова вашого вступу", — сказав Павіліоніс.

Дипломат звернув увагу на те, що конфліктом з РФ вже займаються члени Альянсу.

"Це буде спільний конфлікт. Не ви одні будете його вирішувати, і не Німеччина з Францією, а весь Альянс. Станеться те, чого зараз хоче Зеленський — інші країни включаться. Ваш конфлікт буде обговорюватися кожен день в Брюсселі, в Раді НАТО — а там і мізків, і сил, і інструментів, повірте, дуже багато, щоб Росія потроху відступила", — наголосив литовський дипломат.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?