Генсек НАТО попередив про плани РФ поновити наступ на Україну
Категорія
Політика
Дата публікації

Генсек НАТО попередив про плани РФ поновити наступ на Україну

Генсек НАТО попередив про плани РФ поновити наступ на Україну
Джерело:  online.ua

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Росія сподівається на замороження війни проти України для поновлення нового наступу.

Джерело: Financial Times

Столтенберг вказав на підготовку РФ нового наступу

Столтенберг сказав, що 2022 рік був для Путіна «роком жахливої невдачі», додавши, що російський лідер зробив «дві великі стратегічні помилки, коли розпочав своє жорстоке повноцінне вторгнення» в Україну.

Путін недооцінив Україну. Він думав, що зможе взяти Київ і обезголовити уряд за кілька днів. Через десять місяців український народ, збройні сили та керівництво продовжують захищати свою батьківщину з умінням, мужністю та рішучістю, які надихнули світ, - сказав Столтенберг.

Генсек НАТО додав, що десятки тисяч російських військових були поранені або вбиті, а близько 1 мільйона людей покинули Росію з початку року.

За останні місяці російське керівництво мобілізувало понад 200 000 додаткових військ і продемонструвало готовність до великих втрат. Вони прагнуть отримати більше зброї та боєприпасів від інших авторитарних режимів, таких як Іран.

Росія сподівається заморозити війну, щоб її сили могли перегрупуватися, переозброїтися і спробувати почати оновлений наступ. Президент Володимир Зеленський запропонував Росії почати виведення військ до Різдва як крок до припинення конфлікту, але Москва категорично відкинула це. Це Путін почав війну. Він може покінчити з цим сьогодні, покинувши Україну. На даний момент він не виявляє жодних ознак прагнення справжнього миру, - зазначив Столтенберг.

Він додав, що більшість війн закінчуються переговорами, і Зеленський склав свій мирний план.

Генсек НАТО закликав не забувати, що те, що відбувається за столом переговорів, нерозривно пов’язане з тим, що відбувається на полі бою.

Ми повинні продовжувати підтримувати Україну, щоб вона могла перемогти як суверенна, незалежна держава в Європі. Якщо Путін переможе в Україні, посланням для Росії та інших авторитарних режимів буде те, що насильство дасть їм те, чого вони хочуть. Це була б катастрофа для України. Але це також зробило б увесь світ небезпечнішим, а всіх нас — уразливішими. Тому в наших власних інтересах безпеки підтримувати Україну цієї зими і стільки, скільки буде потрібно, - резюмував генсек.

Нагадаємо, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний також переконаний, що росіяни спробують удруге наступати на Київ. Цю думку підтримали міністр оборони Олексій Резніков і командувач ОК «Південь».

Водночас поступово зростає можливість наступу з Білорусі, проте Україна до цього готується.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?