Генсек ООН в Давосі закликав покарати великі нафтові компанії та визнав критичну ситуацію у світі
Категорія
Світ
Дата публікації

Генсек ООН в Давосі закликав покарати великі нафтові компанії та визнав критичну ситуацію у світі

Генсек ООН в Давосі закликав покарати великі нафтові компанії та визнав критичну ситуацію у світі
Джерело:  online.ua

Генсек ООН Антоніу Гутерреш під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі звинуватив головні нафтові компанії світу у небажанні відмовитись від бізнес-моделі, яка погрожує масштабною екологічною катастрофою та загибеллю людства. 

Джерело:  The Guardian

Генсек ООН звинуватив нафтові концерни у глобальному потеплінні на Землі 

Зокрема, за словами генсека ООН, недавнє визнання представниками нафто та газовидобувного концерну ExxonMobil, що вони ще у 70-х роках минулого століття знали про такі наслідки видобутку та переробки нафти, як нагрівання планети.

Гутерреш прирівняв нафтові компанії до тютюнових компаній, які знали, що куріння викликає онкологічні захворювання.

Так само, як тютюнова промисловість, вони жорстоко розправилися зі своєю власною наукою. "Велика нафта" поширювала велику брехню... І, як і тютюнова промисловість, винні мають бути притягнуті до відповідальності, - наголосив генсек ООН.

Він підкреслив, що і зараз виробники викопного палива та нафтопродуктів планують розширювати виробництво, знаючі, що їхня діяльність погрожує катастрофічними наслідками для всього людства.

Це божевілля належить до наукової фантастики, але ми знаємо, що руйнація екосистеми - це холодний, твердий науковий факт, - зазначив Гутерреш.

Глава ООН наголосив, що компанії, особливо приватні, нехтують обіцянками щодо досягнення чистого нульового викиду вуглецю.

Гутерріш сказав, що досягнення кліматичних цілей, узгоджених міжнародною спільнотою, вимагає повної участі приватного сектору, і визнав, що все більше і більше підприємств беруть на себе зобов'язання щодо досягнення нульового рівня викидів.

Але орієнтири та критерії часто сумнівні чи туманні. Це вводить в оману споживачів, інвесторів та регулюючих органів помилковими оповіданнями. Це підживлює культуру кліматичної дезінформації та плутанини, - зазначив генсек ООН.

Глава ООН сказав, що лідери корпорацій повинні висунути заслуговують на довіру і прозорі плани щодо досягнення чистого нуля до кінця року, додавши, що залежність від вуглецевих кредитів не означає "реального" скорочення викидів.

Стрімке зростання цін на енергоносії, викликане вторгненням Росії в Україну, призвело до того, що деякі країни активізували використання вугілля як замінник дорогого газу, але Гутерріш попередив, що світ перебуває в гонці з часом щодо скорочення викидів вуглецю.

Битва за збереження обмеження в 1,5 градуса буде виграна або програна в цьому десятилітті. На нашому годиннику. Друзі мої, прямо зараз воно втрачається, - зазначив генсек ООН.

Що глава ООН заявив про Україну та ситуацію у світі 

Генсек ООН заявив про найглибший з часів Другої Світової війни геополітичний розкол у світі.

На думку Гутерріша, наразі ситуація на тлі розв'язаної Кремлем злочинної війни проти України гірша за часи Холодної війни.

Я справді вважаю, що ми перебуваємо в найгіршій ситуації в моєму житті, - зазначив генсек ООН.

Він зазначив, що першим фактором у цьому є клімат. Адже ситуація є загрозою для існування і дуже близька до переломної точки, яка перейде у катастрофу.

Іншою причиною Гутерріш називає геополітичний розкол та збройні конфлікти, зокрема і в Україні. За його словами, світ зараз розділений на Схід та Захід.

Ми зіткнулися із найглибшим за кілька поколінь геополітичним розколом і недовірою. І це шкодить усьому, - визнав глава ООН.

Генсек підкреслив, що теперішня ситуація гірша, ніж за "холодної війни". На його думку, тоді було два блоки, які хоч і створювали неприємності один одному, але мали механізми, аби зупинити їх.

Конфлікти сьогодні є більш небезпечними, оскільки існує менше механізмів, щоб зупинити їх вихід з-під контролю, - зазначив Гутерріш.

На думку Гутерріша, наразі не має умов для закінчення розв'язаної Кремлем злочинної війни проти України.

Як зазначив генсек, на даний момент, на жаль, він не бачить кінця війні в Україні в найближчому майбутньому. Крім того, він поки що не бачить і можливості для серйозних мирних переговорів між двома сторонами.

Ця війна закінчиться. Все закінчується. Але я не бачу закінчення цієї війни в найближчому майбутньому, на жаль. Я не бачу шансу, що зараз можуть бути мирні переговори між двома сторонами, - зазначив генсек ООН.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?