Геологи виявили послідовність глобальних катаклізмів й спрогнозували наступний
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Геологи виявили послідовність глобальних катаклізмів й спрогнозували наступний

Геологи виявили послідовність глобальних катаклізмів й спрогнозували наступний
Джерело:  online.ua

Геологи з Нью-Йоркського університету нещодавно дійшли висновку, що геологічна активність Землі підпорядковується циклу. Однак досі вони не змогли зрозуміти, що його викликає.

Джерело: Science Alert

Вперше це дослідження оприлюднили в Geoscience Frontiers. За словами вчених, геологічна активність Землі підпорядковується циклу тривалістю в 27,5 мільйона років.

Що відомо про катаклізми і їхню циклічність

Як стверджують науковці, протягом останніх 260 мільйонів років виникли і вимерли динозаври, Пангея розділилася на континенти і острови, а людство блискавично і незворотно змінило планету, на якій ми живемо.

Після завершення нового дослідження вдалося з'ясувати, що на Землі відбувається повільне, але стійке зростання геологічної активності приблизно кожні 27,5 мільйона років. У цих проміжках часу групувалося по вісім і більше подій, які змінювали світ.

"Багато вчених вважають, що геологічні події випадкові в часі. Серед таких подій морські та неморські вимирання, великі океанічні безкисневі явища, континентальні паводкові виверження, коливання рівня моря, глобальні імпульси внутрішньоплитного магматизму, а також зміни морського дна і реорганізація плит", - стверджують вчені, які організували новий аналіз віку 89 добре вивчених геологічних подій за останні 260 мільйонів років.

Що важливо розуміти, вчені й намагалися вивчати потенційний цикл геологічних подій. Ще у 1920-х і 1930-х роках вчені припустили, що геологічний літопис має цикл в 30 мільйонів років.

На переконання геологів, ці циклічні імпульси тектонічної активності і зміни клімату можуть бути результатом геофізичних процесів, пов'язаних з динамікою тектоніки плит і мантійних шлейфів, або можуть визначатися астрономічними циклами, пов'язаними з рухом Землі в Сонячній системі і Галактиці.

Дослідники також прогнозують, що до наступного піку залишилося ще 20 мільйонів років.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?