Астрономи звернулися до ООН через супутники Starlink та загрозу науці
Категорія
Технології
Дата публікації

Астрономи звернулися до ООН через супутники Starlink та загрозу науці

Астрономи звернулися до ООН через супутники Starlink та загрозу науці
Джерело:  online.ua

Міжнародний астрономічний союз звернувся до Організації Об’єднаних Націй з приводу супутників компанії Starlink, які шкодять на орбіті спостереженню за космосом.

Джерело: Space.com

За словами журналіста Томаса Шильдкнехта, заступника директора Астрономічного інституту Бернського університету, займатиметься розглядом заяви Комітет ООН з використання космічного простору з мирною метою.

Астрономи закликають спільноту буквально захистити темряву нічного неба для спостережень задля науки та майбутніх досягнень у галузі. Очевидна користь від використання супутникових ланок на орбіті для світової економіки водночас ставить під загрозу розвиток астрономії.

Передбачається, що суперечка між космічними компаніями типу SpaceX, які хочуть вивести на орбіту тисячі апаратів, та астрономами перейде в юридичну площину. Комітет ООН планує розробити норми для регулювання орбітальними угрупуваннями.

Starlink заважає астрономам

Амбітний проєкт американського бізнесмена Ілона Маска натрапив на критику через те, що ланки апаратів, які регулярно обертаються над поверхнею планети, засвічують ділянки світлин астрономів.

Супутники роблять вкрай багато перешкод не тільки через видиме людським оком світло. Це також різноманітний шум в радіодіапазоні, інфрачервоному випромінюванні.

Поглиблює проблему все низька орбіта таких супутників, які проєкт Starlink спрямовує у чисельній кількості. У майбутньому ситуація буде погіршуватися все кардинальніше, рік за роком.

Паралельно зі стартапами Маска своїми аналогічними проєктами займаються вже в OneWeb, а також Blue Origin, яку заснував голова Amazon Джефф Безос. Утім, це тільки американські компанії. Водночас розвиваються космічні потужності в Китаї, Росії та інших державах, зокрема в Європі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?