Глава МВС Литви попередила про нові загрози від режиму Лукашенка
Категорія
Світ
Дата публікації

Глава МВС Литви попередила про нові загрози від режиму Лукашенка

Глава МВС Литви попередила про нові загрози від режиму Лукашенка
Джерело:  online.ua

У Міністерстві внутрішніх справ Литви звинуватили режим білоруського президента Олександра Лукашенка в сприянні нелегальній міграції громадян країни до країн Європейського Союзу. Глава відомства Агне Білотайте переконана, що мінський режим не тільки не протистоїть ситуації на кордоні, але і сприяє їй.

Джерело:  Delfi.

"Сьогодні ми бачимо, що Білорусь дуже інтенсивно шукає нові шляхи: перш за все, намагаються скористатися ситуацією в Афганістані, а також, за нашими даними, вже є новий безвізовий порядок для відповідних країн: Пакистану, Ірану, Південно-Африканської Республіки, Єгипту", - сказала міністр журналістам у Сеймі у вівторок.

"Ми також бачимо рішення, які дозволяють прилетіти не тільки в мінський, а й в інші аеропорти", - додала вона.

Мігранти на кордоні Білорусі і ЄС

У поточному році в Литву потрапили понад 4 тисячі мігрантів з Близького Сходу. За останні кілька місяців ситуація загострилася в результаті зміни політичного клімату в Афганістані.

Напередодні посол Литви в США Аудру Плепіте назвала Білорусь головною загрозою суверенітету і територіальної цілісності республіки. За її словами, режим Лукашенка продовжує дестабілізувати обстановку в країні, в тому за допомогою відсутності з його боку будь-яких конструктивних рішень в питанні мігрантів.

 «Якщо автократичний режим Олександра Лукашенка в найближчим часом не буде нейтралізований, за це в кінцевому підсумку заплатить вся Європа», - підкреслила дипломат.

У зв'язку з ситуацією з неконтрольованим потоком мігрантів, в Литві оголошена екстремальна ситуація. Ставлення Мінська до вищезгаданих подій в литовському МЗС називають гібридною агресією.

Ситуація на Близькому Сході

Нагадаємо, 15 серпня вранці таліби оточили Кабул і почали без бою заходити в столицю Афганістану. «Талібан» заявив, що контролює всю територію країни, а 19 серпня проголосив створення Ісламського емірату Афганістан.

В 1996 по 2001 роках, коли таліби були при владі в країні в останній раз, мала місце дискримінація жінок країни за статевою ознакою. Згідно з нормами шаріату, жінка-мусульманка не має права брати участь у суспільному житті країни, обиратися до владних структур, може виходити з дому тільки у супроводі родича-чоловіка або чоловіка.

Після того, як в травні цього року США почали виводити свої війська з країни, лідери талібів відвоювали міста і знову почали займати місця в державному апараті. Але на цей раз вони обіцяють менш суворе тлумачення ісламського законодавства і оголосили, що будуть поважати права жінок.

Зазначимо, наразі понад 2,2 мільйона біженців вже перебувають у сусідніх країнах, а 3,5 мільйона людей залишилися без даху в самому Афганістані внаслідок тривалого конфлікту та політичної нестабільності.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?