Глава уряду Іспанії закликав скасувати недоторканність короля
Категорія
Світ
Дата публікації

Глава уряду Іспанії закликав скасувати недоторканність короля

Глава уряду Іспанії закликав скасувати недоторканність короля
Джерело:  online.ua

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес закликав до скасування статті іспанської конституції, яка передбачає недоторканність короля. Глава уряду зробив заяву про зміну статусу короля Філіпа VI під час одного з останніх інтерв’ю.

Джерело:  Cadena SER

“Я вважаю, що немає необхідності визнання цього статусу відносно глави держави, — уточнив Санчес. — Я думаю, що це продукт іншої епохи, іншого легітимного етапу нашої демократії, але не консолідованого демократичного етапу з більш ніж 40-річною історією”.

Нагадаємо, пункт 3 статті 56 Конституції Іспанії передбачає, що “особа короля недоторканна, і він не підлягає відповідальності”.

Філіп VI має досить широкі писані резервні повноваження як король, водночас його повноваження, як і повноваження його батька, трактують радше як суто церемоніальні. Номінально він є головою виконавчої влади, але дії монарха в сучасній країні - це здебільшого слідування порад уряду.

Педро Санчес на початку своєї політичної кар’єри працював політичним консультантом у Європейському парламенті, в офісі Верховного представника ООН. Цікаво, що пропозицію про нового голову уряду Педро Санчеса свого часу, у 2018 році вніс саме король Філіп VI.

Щодо попереднього монарха Іспанії вели кілька розслідувань

Варто додати, що підваження авторитету монархії відбулось не стільки за правління Фліліпа, скільки за правління його попередника, батька Хуана Карлоса I. Хоча йому і не пред’явлено ніяких звинувачень в Іспанії, в країні ведеться декілька розслідувань, які мають відношення до його діяльності. Йдеться насамперед про можливе існування мільйонних фондів на острові Джерсі, пов’язаних з почесним іменем короля. Також прокуратура Верховного Суду Іспанії вела розслідування щодо комісійних за посередницьку роль в переговорах з Саудівською Аравією і використання ексглавою держави кредитних карт прив’язаних до рахунків, власником яких він не був.

Іспанія є однією з 13 сучасних європейських монархій

Зазначимо, наразі Іспанія є однією з 29 сучасних світових і 13 європейських монархій. Крім неї, монархічна форма державного правління в Європі діє в Швеції, Норвегії, Нідерландах, Монако, Люксембурзі, Ліхтенштейні, Данії, Великій Британії, Ватикані, Бельгії та в Андоррі. Також до територій з монархічною формою правління зараховують Мальтійський орден хрестоносців-госпітальєрів.

Читайте також:

  • Microsoft випустила Windows 11 — як її завантажити.

  • Samsung розробила технологію 3D-чіпа, здатного умістити мозок.

  • Колаборація Facebook і Ray-Ban: компанії представили "розумні" окуляри.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?