Samsung розробила технологію 3D-чіпа, здатного умістити мозок
Категорія
Технології
Дата публікації

Samsung розробила технологію 3D-чіпа, здатного умістити мозок

Samsung розробила технологію 3D-чіпа, здатного умістити мозок
Джерело:  online.ua

Людство швидкими темпами наближається до можливості відтворення мозку з усіма його зв'язками та складністю в звичайному кремнії. Революційну технологію наступного покоління нейроморфних мікросхем розробили науковці з Гарвардського університету (США) в кооперації з дослідниками комерційного гіганта Samsung. 

Джерело: Nature Electronics.

Імітація роботи мозку є найскладнішим завданням для електронних технологій на сучасному рівні розвитку. Однак, схоже, спільна робота представників південнокорейської корпорації Samsung Electronics та вчених зі Сполучених Штатів Америки може значно прискорити втілення найсміливіших прогнозів футурологів не лише щодо створення електронного аналогу людського мозку, а й навіть перенесення свідомості окремої людини в електронну матрицю.

Для цього нейроморфна інженерія використовує метод зворотного проектування людського мозку через відтворення структури природних нейронних зв'язків на кремнієвих мікросхемах. Ідея полягає в тому, щоб скопіювати всю складну синаптичну мережу мозку за допомогою матриці наноелектродів і потім інтегрувати отриману модель в тривимірну структуру штучної пам'яті з високою щільністю розміщення інформації.

"Наш підхід копіювання і вставки, потенційно, може стати основою для кремнієвих інтегральних схем, які краще відповідають обчислювальним характеристикам мозку, включаючи низьке енергоспоживання, легке навчання, адаптацію, автономність і навіть пізнання", - ділиться враженнями група розробників.

 Мозок людини - це надзвичайно складний орган, він утворений з близько 100 млрд нейронів, між якими існує значно більша кількість зв'язків, що поєднуються між собою в надскладну мережу. Тому для реалізації завдання, проєктувальники мають розмістити в мікросхемах більше 100 трильйонів своєрідних схем "спогадів".

І саме тут в нагоді стає нова, запропонована дослідниками, тривимірна технологія, яка дозволяє повністю імітувати всю структуру мозку без винятків.

Розроблена вченими матриця наноелектродів здатна ретельно записувати електричні сигнали кожної мозкової клітини з граничним рівнем чутливості.

Поруч з цим, матриця здійснює запис всіх міжнейронних з'єднань. Потім отримані результати в масиві даних, у вигляді тривимірної структури, повністю переносяться на енергонезалежний запам'ятовуючий пристрій.

Наприклад, на флеш-пам'ять або на цифрові твердотільні накопичувачі (SSD), чи в будь-який інший тип мікросхем пам'яті з тих, які вже є на ринку або будуть запроваджені найближчим часом.

Людство на крок ближче до безсмертя

"Представлене нами бачення дуже амбітне, але робота над такою героїчною метою розсуне межі машинного інтелекту, нейробіології і напівпровідникових технологій", - сказав доктор Донхі Хем, один з провідних авторів дослідження.

Перспективи подальшого розвитку цієї технології вражають. Людство розширює горизонти технологій від створення потужного штучного інтелекту на базі повної імітації людського мозку - до оцифрування людської свідомості і втілення, таким чином, вічної мрії людства про особисте безсмертя. Хоча би у вигляді власної цифрової копії, котра продовжуватиме жити далі - в мікросхемах і провідниках одного з десятків мільярдів суперкомп'ютерів майбутнього.

Читайте також:

  • Хом'як-криптотрейдер обігнав Баффета по успішності інвестицій — відео.

  • Ілон Маск поділився своїми планами на Dogecoin.

  • У Китаї почали чіпувати форму школярів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?