Головне за ніч: відбиття атак армії РФ на Донбасі та удари ЗСУ по позиціях кремлівської армії на півдні
Категорія
Україна
Дата публікації

Головне за ніч: відбиття атак армії РФ на Донбасі та удари ЗСУ по позиціях кремлівської армії на півдні

Головне за ніч: відбиття атак армії РФ на Донбасі та удари ЗСУ по позиціях кремлівської армії на півдні
Джерело:  online.ua

За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом минулої доби українські військові відбили атаки кремлівської армії поблизу Нью-Йорка, Зайцевого та Соледара на Донеччині і розвивають успіх наступу в районі Лиману. 

Джерело: Facebook-сторінка Генштабу ЗСУ

Ситуація у зоні бойових дій на сході України 

Зазначається, що протягом минулої доби кремлівська армія завдала  4 ракетних та 15 авіаударів і понад 85 обстрілів з РСЗВ.

 Постраждало понад 50 населених пунктів. Зокрема, Білогорівка, Новомиколаївка, Благодатівка, Сухий Ставок та Відрадівка.

На  Волинському та Поліському напрямках  ситуація без істотних змін. На інших напрямках противник стріляв із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії:

  • на Слобожанському напрямі – в районах населених пунктів Стрілечтя, Рідкодуб, Кучківка, Охрімівка та Ольховатка;

  • на Краматорському напрямку - в районах населених пунктів Григорівка, Білогорівка, Івано-Дар'ївка, Закитне, Роздолівка та Спірне;

  • на Бахмутському напрямку – у районах населених пунктів Бахмут, Зайцеве, Миколаївка Друга та Парасковіївка;

  • на Авдіївському напрямку – у районах населених пунктів Мар'їнка, Водяне та Олександропіль;

  • на Новопавлівському напрямку – у районах населених пунктів Новосілка, Новопіль, Пречистівка та Павлівка.

  • на Запорізькому напрямку – у районах населених пунктів Мала Токмачка, Залізничне, Гуляйполе та Новоандріївка.

  • на Південнобузькому напрямку обстрілу з танків, мінометів і ствольної артилерії зазнали райони понад двадцять п'ять населених пунктів уздовж лінії зіткнення. Серед них - Степова Долина, Мирне, Сухий Ставок, Ольгіно та Архангельське.

За добу ЗСУ відбили атаки противника неподалік Нью-Йорка, Зайцевого та Соледара. Наша авіація завдала 11 ударів. Вражений опорний пункт противника, 6 районів зосередження озброєння та військової техніки, 4 ЗРК. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили три БПЛА та гелікоптер Ка-52.

Ракетні війська та артилерія за минулу добу вразили 11 пунктів управління різного рівня та 8 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки. До зони поразки потрапили ще 14 військових об'єктів ворога – склади з боєприпасами, зенітні ракетні комплекси, переправи, станції радіоелектронної боротьби та розвідки.

У Генштабі також зазначають, що керівництво кремлівської армії планує передчасно відправити у зону бойових дій в Україні курсантів військових училищ.

Зокрема, достроковий випуск курсантів планується провести у Тюменському військовому училищі.

 Випускників планується направити на первинні офіцерські посади у військові частини, що комплектуються мобілізаційним резервом.

Курсантів випускних курсів Рязанського десантного училища направляють на підготовку полків мобілізаційного резерву, що здійснюється з урахуванням полігонів неподалік Рязані, Омська, Пскова, Тули та інших міст.

Для цих підрозділів планують заходи щодо підготовки та злагодження терміном не більше ніж місяць, з вибуттям до району бойових дій в Україні.

Між тим аналітики з Інституту вивчення війни зазначають, що протягом наступних 72 годин ЗСУ ймовірно завершать оточення Лиману, чи навіть візьмуть населений пункт.

Посилаючись на так званих "офіційних представників "ДНР" та російських військових кореспондентів, аналітики зазначають, що російські війська все ще контролюють Лиман, але відступили з позицій у Дробишеві та Ямполі.

Росіяни все ще контролюють одну дорогу з Лимана до Торського, тоді як українські сили перекрили дорогу Дробишево-Торське в районі Ставок.

Ці джерела також відзначили зростання активності українських розвідувально-диверсійних груп на трасі Сватово-Торське на північний схід від Лимана, після того, як вони, за повідомленнями, перетнули річку Жеребець. На геолокаційних кадрах також видно, як українська артилерія завдає ударів по російських сил, що відступають, в районі Торського.

Також ISW пише, що 30 вересня українські сили продовжували завдавати ударів по російських військових об'єктам у Луганській області.

На геолокаційних кадрах видно наслідки українських ударів HIMARS по телевізійній вежі та радіоретранслятору в Старобільську, а також по асфальтовому заводу під Алчевськом, де, за повідомленнями, знаходилися російські війська.

Виведення російських військ з Лиману нагадує хаотичний відступ з Балаклії на Харківщині з поганою координацією та відсутністю артилерійської підтримки.

Російське військове командування не надіслало необхідних підкріплень і натомість обстрілює ракетами Миколаївську область, а не допомагає обороні Лимана.

Що відбувається на півдні України 

Представники Оперативного командування "Південь" повідомляють, що ЗСУ протягом доби знищили важку вогнеметну систему "Сонцепьок" та РСЗВ "Град", а також вразили логістичні центри росіян.

За попередніми даними, ворожих сил поменшало на 10 осіб, важку вогнеметну систему "Сонцепьок", реактивну систему залпового вогню "Град", 2 самохідні великокаліберні гаубиці "Мста-С", 3 танки та 2 бойові машини піхоти.

Також знищено два безпілотники "Орлан-10" у небі Херсонщини та ввечері над морем Одеської області.

Наші ракетно-артилерійські підрозділи відпрацювали 330 вогневих завдань. Вразили польові склади боєприпасів, скупчення ворожих сил та засобів, вогневі позиції противника.

У Чорному морі вороже корабельне угруповання з 16 кораблів маневрує в штормових умовах уздовж кримського узбережжя, якомога далі від наших засобів ураження, ближче до пунктів базування. Загрозою залишаються 3 надводні ракетоносії, споряджені 24 "Калібрами" і 3 великі десантні кораблі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?