Головне за ніч: відбиття численних атак армії РФ на Донбасі та потужні удари по окупантах на півдні
Категорія
Україна
Дата публікації

Головне за ніч: відбиття численних атак армії РФ на Донбасі та потужні удари по окупантах на півдні

Головне за ніч: відбиття численних атак армії РФ на Донбасі та потужні удари по окупантах на півдні
Джерело:  online.ua

За інформацією Генштабу ЗСУ, українські військові за добу відбили 10 атак армії РФ на Донбасі та завдали потужних ударів по ворогу на півдні України. 

Джерело: Facebook-сторінка Генштабу ЗСУ

Що відомо про ситуацію на фронтах

У Генштабі зазначили, що російські окупанти намагаються утримати тимчасово окуповані території України та стримати контранступ ЗСУ на окремих напрямках.

Вони обладнують лінію оборони на лівому березі Дніпра на Херсонщині.

У той же час окупанти продовжують вести наступ в районі Бахмута, Авдіївки та Новопавлівки.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів: Новоселівське Луганської області; Білогорівка, Бахмут, Бахмутське, Времівка, Красногорівка, Мар’їнка, Новокалинове, Новомихайлівка, Первомайське Донецької області.

Підтверджено ураження підрозділів росіян за попередні дні на окупованій території Луганської області. Так, в населеному пункті Мілуватка, Сили оборони України знищили штаб підрозділу російських окупаційних військ. Нині відомо про 30 загиблих та більш як 20 поранених російських загарбників.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала по ворогу 21 удар. Під ураження потрапили 18 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 позиції зенітно-ракетних комплексів противника.

За минулу добу Сили оборони України збили 2 БпЛА типу "Орлан".

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за минулу добу уразили 3 пункти управління, 19 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, позицію протиповітряної оборони та 2 склади боєприпасів російських окупантів.

На тимчасово окупованій території Луганської області росіяни шукають залишені приватні будинки для заселення в них військовослужбовців, які прибули для поповнення втрат окупаційних підрозділів. В населеному пункті Новоайдар російські загарбники, з метою уточнення інформації про покинуте житло, роздають місцевим жителям повідомлення з вимогою прибути до так званої "адміністрації" для уточнення даних.

В тимчасово окупованому Криму відзначається поступове відновлення руху автомобільного транспорту через Керченський міст. Дозвіл на проїзд через нього мають водії легкових автомобілів після ретельної перевірки. Решта транспортного сполучення здійснюється через поромні переправи.

Росіяни не припиняють обстрілів населених пунктів та позицій підрозділів Сил оборони України вздовж лінії зіткнення, ведуть повітряну розвідку. Продовжують завдавати удари по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом минулої доби окупанти завдали 4 ракетних та 23 авіаційні удари, здійснили понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Проте, на інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Сіверському напрямку - з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Ворожба, Миколаївка, Ромашкове, Степок, Юнаківка Сумської області;

  • на Слобожанському напрямку - з артилерії різних типів в районах населених пунктів Глибоке, Огірцеве, Охрімівка, Різникове, Стариця, Стрілеча, Тернова Харківської області;

  • на Куп’янському та Лиманському напрямках - з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Дворічна, Загризове, Кислівка, Колодязне, Копанки, Котлярівка, Табаївка Харківської області; Берестове, Іванівка Донецької області; Макіївка, Невське, Новоселівське, Площанка, Стельмахівка Луганської області;

  • на Бахмутському напрямку - з танків та артилерії різних типів в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Григорівка, Озарянівка, Кліщіївка, Курдюмівка, Серебрянка, Соледар, Спірне, Торецьк, Яковлівка Донецької області;

  • на Авдіївському напрямку - з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Мар’їнка, Невельське, Новомихайлівка, Новоселівка Друга, Первомайське Донецької області;

  • на Новопавлівському напрямку - з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Богоявленка, Велика Новосілка, Времівка, Вугледар, Золота Нива, Нескучне, Новопіль, Павлівка, Парасковіївка, Пречистівка Донецької області;

  • на Запорізькому напрямку - з танків та всього спектру артилерії в районах населених пунктів Білогір’я, Дорожнянка, Залізничне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новопокровка, Темирівка;

  • на Херсонському напрямку - з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Вищетарасівка, Добра Надія, Іллінка Дніпропетровської області; Дудчани, Новоолександрівка, Одрадокам’янка та Томарине Херсонської області.

Аналітики з Інституту вивчення війни зазначають, що в районі Бахмуту на Донеччині точаться важкі бої. Українські військові продовжують контрнаступ на Луганщині та Херсонщині.

Протягом 13-14 листопада ЗСУ продовжували наступ у напрямку Сватового та Кремінної. Зокрема, було звільнено Макіївку.

З різних джерел надходила інформація про збройні зіткнення у напрямку Новоселівського, Володимирівки та Стельмахівки і траси Р66.

В Міноборони РФ заявили, що ЗСУ атакують позиції окупантів в районі Червонопопівки.

У той же час в Генштабі ЗСУ повідомили про відбиття ворожої атаки поблизу Торського.

Українські війська також продовжували обстрілювати російське матеріально-технічне забезпечення на лінії Сватове-Кремінна.

Українські та російські сили вступили в зіткнення на північний захід від Лисичанська. Генштаб повідомив, що українські сили відбили російські атаки на Білогорівку Луганської області. Водночас, російські джерела вдруге з 7 листопада заявили, що війська ПВК "Вагнера" та підрозділи так званої "ЛНР" зламали українську оборону в Білогорівці та увійшли в населений пункт.

13 листопада російські війська безуспішно намагалися відновити позиції на північному сході Харківської області.

У Генштабі повідомили, що українські війська відбили російські наземні атаки поблизу Бахмута, Білогорівки, Спірного, Торецька і Курдюмівки.

Окупанти та російські ЗМІ стверджували, що їхні війська захопили Майорськ, але речник ЗСУ Сергій Череватий заперечив ці заяви.

Російські джерела стверджували, що російські війська також проводили наземні штурми на північний схід від Бахмута поблизу Верхньокам’янського, Спірного та Білогорівки. Також вони стверджували, що війська "Вагнера" просунулися вглиб південно-східних околиць Бахмута, і що запеклі бої між ними та українськими військовими тривають на південно-східних околицях Соледару, - наголошують аналітики.

Український уряд повідомив, що 14 листопада російські війська скинули заборонену хімічну зброю - кілька аерозольних гранат К-51 - на українські опорні пункти. У звіті зазначається, що використання хімічної зброї прямо заборонено Конвенцією про заборону хімічної зброї

13 і 14 листопада російські війська активізували наступальні дії в районі м. Авдіївка-Донецьк. У Генштабі повідомили, що українські війська відбили російські наземні атаки в районі Красногорівки, Первомайського та Водяного на північно-західній околиці м. Донецьк, а також Мар’їнки та Новомихайлівки.

Геолокаційні кадри, опубліковані 12 листопада, показали, що російські війська просунулися на північно-західну околицю Опитного, а російські джерела стверджували, що їхні війська намагаються відкинути українські сили далі на захід від населеного пункту.

Повідомляється, що українські сили встановили мінні загородження на шляху російських військ, щоб уповільнити цей російський наступ на захід.

Російські війська стверджували, що досягли успіхів на південний захід від Донецька. Міністерство оборони Росії і російські ЗМІ стверджували, що російські війська захопили Павлівку. Український Генштаб повідомив, що українські сили відбили російський штурм біля Павлівки 13 листопада, тоді як російські джерела стверджували, що російські війська продовжували консолідувати контроль над північною околицею Павлівки.

Деякі російські джерела стверджували, що російські війська не просунулися значно на південь від Новомихайлівки через те, що українські війська використовували перепади висот між Павлівкою та Вугледаром у своїх інтересах.

Геолокаційні супутникові знімки, опубліковані 13 листопада, показують новостворені російські оборонні рубежі вздовж лівого берега Дніпра, на схід від Берислава в районі Горностаївки, Любимівки та Петропавлівки

Російські військові блогери повідомили, що в Очакові сформувалися українські десантні групи, які намагалися висадитися на Кінбурнській косі, але під час бою російські війська знищили угруповання. Українські джерела не коментували ці заяви.

Росіяни продовжували наносити артилерійські, авіаційні та ракетні удари по Запорізькій, Миколаївській, Дніпропетровській областях та правобережжю Херсонської області.

Також аналітики зазначають, що президент РФ Володимир Путін намагається зібрати якомога більше військових, уникаючи оголошення загальної мобілізації. А в війську продовжують виникати конфлікти між регулярною армією і так званими "ЛНР" і "ДНР".

Представники Оперативного командування "Південь" повідомили, що на південній ділянці фронту українські ракетно-артилерійські підрозділи відпрацювали 50 вогневих завдань, знищивши пускову установку С-300, ЗРК "Тор-М2" та три одиниці бронетехніки.

Так, росіяни завершують перегрупування військ на лівому березі Дніпра, продовжують облаштування рубежів оборони, ведуть ракетно-артилерійський вогонь по українських позиціях і мирних населених пунктах, атакують дронами-камікадзе та ведуть щільну повітряну розвідку. За день в повітрі було зафіксовано до 40 дронів різної модифікації.
"Серед дня чотирма ударними дронами типу «Ланцет» атаковано напрямки деокупованих населених пунктів в Бериславському районі. Понад 30 снарядів реактивних систем залпового вогню "Ураган" і "Град", а також важкої артилерії випущено протягом дня по Нікопольському району", - повідомили в ОК "Південь".
В Мирівській громаді від обстрілу постраждало десять житлових будинків, п'ять господарських споруд, лінії газо- та електромережі. В Марганецькій громаді пошкоджено три приватних будинки, господарчу споруду та приватне підприємство. Також росіяни обстріляли Очаків з Кінбурнської коси.
Водночас, ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ виконали 50 вогневих завдань, атакувавши дислокації ворожих підрозділів, місця зосередження озброєння та техніки, а також склад з боєприпасами в Олешках.
"Там же підтверджено знищення пускової установки С-300, зенітно-ракетного комплекса "Тор-М2" та трьох одиниць авто-бронетехніки. Решта втрат ворога дорозвідується", - зазначили в ОК "Південь".
Корабельне угруповання ворожого флоту складається з десяти кораблів, серед яких один підводний ракетоносій, споряджений чотирма ракетами "Калібр".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?