Головний санлікар оцінив терміни появи комерційної вакцинації проти COVID-19
Категорія
Україна
Дата публікації

Головний санлікар оцінив терміни появи комерційної вакцинації проти COVID-19

Головний санлікар оцінив терміни появи комерційної вакцинації проти COVID-19
Джерело:  online.ua

Міністерство охорони здоров’я звернуло увагу на відсутність будь-яких заяв щодо комерційного постачання антикоронавірусних вакцин з боку жодного з їх виробників.

Джерело: ТСН

За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, перш за все виробники відповідних препаратів забезпечують потребу в замовленнях суто на державному рівні.

“Основна домовленість навіть на міжнародному рівні – забезпечити потреби урядів. Лише після цього виробники зможуть передавати вакцину для комерційного використання. Наразі потреби урядів ще не закриті і до кінця року закриті на 100% не будуть. Тому вакцина принаймні до кінця цього року на приватному ринку з’являтися на законних підставах не буде”, - пояснив посадовець.

Він наголосив, з часом у світі з’являтимуться нові вакцини, які розробляють спеціально з метою комерційного продажу приватним компаніям для подальших щеплень за гроші.

“Такі дослідження вже є, коли береться загальновідомий алгоритм векторної або мРНК-вакцини, модернізується і запускається її комерційне виробництво. Але там також проходять три етапи клінічних випробувань. Такі вакцини можуть з’явитися на комерційному ринку. Однак ще жодна з таких комерційних пропозицій не була доведена до кінця”, - резюмував санлікар.

Вакцинація в Україні

В цілому на рівні МОЗ планують провести 10 мільйонів щеплень до кінця літа — тобто вакцинувати 5 мільйонів громадян. Кузін під час інтерв’ю визнав, що реалізація плану поки що трохи відстає, однак це відставання - некритичне, а система охорони здоров’я буде пришвидшуватися далі.

Офіційно станом на початок липня 2021 року українські фахівці провели понад 3 мільйони щеплень від початку вакцинації наприкінці лютого. Осносними препаратами для використання стали вакцини AstraZeneca, CoronaVac. Також окремі групи людей змогли отримати Pfizer з невеликих партій, що надійшли в Україну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?