У МОЗ спрогнозували, скільки коронавірус ще бушуватиме у світі
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ спрогнозували, скільки коронавірус ще бушуватиме у світі

У МОЗ спрогнозували, скільки коронавірус ще бушуватиме у світі
Джерело:  online.ua

На рівні Міністерства охорони здоров’я оцінили, скільки ще може тривати пандемія коронавірусу COVID-19 навіть попри амбітні плани з масової вакцинації у світі.

Джерело: ТСН

За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, йдеться принаймні про наступні роки.

“Якщо говорити не про термін дії, а про саме явище, то коронавірус з нами ще принаймні на півтора роки щонайменше. Ми маємо сформувати не лише адекватний рівень вакцинованих людей або колективний імунітет на рівні нашої країни. Такий рівень імунітету має бути сформований на рівні світу. Лише тоді ми можемо казати, що ця інфекційна хвороба йде на спад чи переходить в якийсь інший формат. Тому, я не думаю, що ми розпрощаємося з цим до кінця 2022 року”, - пояснив він.

Експерт додав, що людям необхідно звикати до частого миття рук, масок, соціальної дистанції - все це в цілому допомагає стримувати різні інфекційні захворювання.

Водночас МОЗ вводить сертифікати вакцинації проти коронавірусу, які будуть чинними один рік. Таким чином передбачається, що ревакцинація повинна буде проходити саме після цього терміну.

“Деякі уряди країн рекомендують, розглядають і вже на серйозному рівні ухвалюють рішення про введення бустерної дози. Що це таке? Людина отримала дві дози стандартного щеплення і через пів року отримує ще одну додаткову підсилюючу. Це дозволяє отримати більш довготривалий імунний захист і відповідь. У такому випадку людина може не вакцинуватися півтора або два роки. Це один із сценаріїв ревакцинації. Інший сценарій – коли людина отримала базовий курс (два щеплення) і за рік має отримати ще два щеплення”, - наголосив посадовець.

Кузін зазначив, що дослідження з приводу довготривалості імунної відповіді проти коронавірусу ще тривають. Наразі необхідно дочекатися підсумків від програм, за якими вводять згадані бустерні дози, лише після цього можна робити якісь висновки.

В цілому на рівні МОЗ планують провести 10 мільйонів щеплень до кінця літа - тобто вакцинувати 5 мільйонів громадян.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?