Хірурги зі США вперше пересадили людині серце свині
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Хірурги зі США вперше пересадили людині серце свині

Хірурги зі США вперше пересадили людині серце свині
Джерело:  online.ua

Під час першої в своєму роді операції 57-річний пацієнт із термінальною хворобою серця отримав успішну трансплантацію генетично модифікованого серця свині. Три дні після операції лікарі оцінюють його стан як добрий. 

Джерело: пресцентр  Університету Меріленд

Наразі це був єдиний доступний для пацієнта варіант. Ця трансплантація органів вперше продемонструвала, що генетично модифіковане серце тварини може функціонувати як серце людини без негайного відторгнення організмом.

За пацієнтом Девідом Беннетом проводитимуть ретельний моніторинг протягом наступних днів і тижнів, щоб визначити, чи дає трансплантація рятівні переваги. Він був визнаний невідповідним для звичайної пересадки серця, а також у кількох інших провідних центрах трансплантації, які перевіряли його медичні дані.

Історичну хірургічну операцію провели викладачі Школи медицини Університету Меріленду (UMSOM) в Медичному центрі закладу.

У мене був варіант або померти, або зробити цю трансплантацію. Я хочу жити. Я знаю, що це постріл у темряві, але це мій останній шанс, – сказав пацієнт містер Беннет за день до операції, останні кілька місяців він був госпіталізований і прикутий до ліжка.

Управління з контролю за продуктами і ліками США видало екстрений дозвіл на операцію напередодні Нового року через надання розширеного доступу. Він використовується, коли експериментальний медичний продукт, у даному випадку генетично модифіковане серце свині, є єдиним варіантом, доступним для пацієнта, який стикається з серйозним або небезпечним для життя захворюванням. Дозвіл на продовження було надано в надії врятувати життя пацієнта.

Хірург Бартлі Гріффіт та Девід Беннет перед операцією (фото – medschool.umaryland.edu)

Це була проривна операція, яка наближає нас на крок до вирішення кризи з нестачею органів. Просто не вистачає донорських людських сердець, щоб задовольнити довгий список потенційних реципієнтів, – сказав Бартлі П. Гріффіт, доктор медичних наук, який пересадив серце свині пацієнту.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?