Хорватія знайшла спосіб допомогти Україні на тлі зернової кризи
Категорія
Економіка
Дата публікації

Хорватія знайшла спосіб допомогти Україні на тлі зернової кризи

Хорватія знайшла спосіб допомогти Україні на тлі зернової кризи
Джерело:  online.ua

31 липня офіційно стало відомо, що Україна та Хорватія домовились про експорт українського зерна, ускладнений після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи. Цю інформацію уже підтвердив очільник МЗС України Дмитра Кулеби.

Джерело: "Європейська правда"

Хорватія допоможе вивозити зерно з України через свої порти

За словами шефа української дипломатії, таку домовленість досягли під час візиту в Україну хорватського міністра закордонних справ Гордана Грлича-Радмана.

Глави МЗС обох країн провели перемовини щодо військової підтримки, допомоги в експорті зерна, а також реалізації української "формули миру".

Ми домовилися про можливість використання хорватських портів на Дунаї та в Адріатичному морі задля транспортування українського зерна. Зараз ми будемо працювати над тим, щоб прокласти якомога ефективніші маршрути до цих портів та максимально скористатися цією можливістю, – розповів український дипломат.

Дмитро Кулеба звернув увагу на те, що абсолютно кожний внесок у розблокування експорту, кожні відкриті двері – це справжній, дієвий внесок у продовольчу безпеку світу.

Дякую Хорватії за конструктивну допомогу, - зазначив глава МЗС України.

Окрім того, Дмитро Кулеба щиро подякував уряду Хорватії та особисто премʼєр-міністру Андрею Пленковичу за підтримку України на шляху до ЄС і НАТО.

Також він привітав нещодавнє рішення парламенту Хорватії визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Що важливо знати про зрив Росією зернової угоди

Як уже згадувалося раніше, 17 липня влада РФ офіційно заявила про зупинку дії "зернової угоди" і пригрозила "ризиками" сторонам, які зважаться на продовження ініціативи без участі РФ.

Це сталося одразу після нового підриву Кримського мосту.

Армія РФ також почала масовані обстріли портової інфраструктури Одеси та дунайських портів.

Американська влада припустила, що тепер українське зерно, цілком можливо, будуть вивозити сухопутними шляхами, додавши, що "ми це вже робили, зокрема і до зернової угоди".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?