Які погляди та ідеї об'єднують українців на тлі війни з Росією — результати опитування
Категорія
Україна
Дата публікації

Які погляди та ідеї об'єднують українців на тлі війни з Росією — результати опитування

українці
Джерело:  USAID/ENGAGE

Програма “Долучайся!” представила ключові результати Загальнонаціонального опитування щодо громадського залучення, яке провела навесні та влітку 2023 року. Опитування дає змогу оцінити, як різні умови, що склалися внаслідок війни, впливають на обізнаність та участь у діяльності громадянського суспільства, а також на розуміння та сприйняття реформ в Україні. 

Що стало відомо про взаємодію українців зі своїми громадами та ОГС

Українці з усіх трьох досліджуваних груп активніше взаємодіють зі своїми громадами, ніж з організаціями громадянського суспільства (ОГС).

Так, 53% непереміщених українців повідомили, що долучалися до життя своєї громади. Серед зовнішньо переміщених громадян цей показник становить 38%, а серед внутрішньо переміщених громадян - 28%.

Українці, що знаходяться за кордоном, найчастіше долучаються до діяльності ОГС (37%), друге місце посідають непереміщені українці (35%), а найменше долучаються внутрішні переселенці - 29%.

Перешкодою для участі громадян в заходах громадських організацій є недостатня поінформованість про те, як долучитися до їхньої діяльності. Внутрішньо переміщені українці також найбільше довіряють організаціям громадянського суспільства (60%), а зовнішньо переміщені - найменше (37%).

Не залежно від місця проживання, українці активно долучаються до спротиву агресору та знають про можливості такої участі.

Переважна більшість українців робили грошові пожертви на підтримку опору агресії Росії або подолання її наслідків (71% серед зовнішніх переселенців, 70% - непереміщених українців і 67% внутрішньо переміщених осіб) та займалися волонтерством (63% НПО, 53% ВПО та 55% ЗПО).

Як та чому відрізняються післявоєнні пріоритети українців

Згідно з даними дослідження, повоєнні пріоритети українців відрізняються, коли йдеться про їх родину та країну в цілому.

Респонденти вважають подолання корупції, відновлення інфраструктури та економіки головними питаннями для України, які потрібно вирішити після війни.

Для себе та своїх родин, респонденти з усіх трьох вибірок вказали роботу як першочерговий пріоритет, а також дохід/фінансове становище та стан здоров'я.

Українці готові фінансово підтримати відбудову, водночас пріоритезують відновлення інфраструктури, а не підтримку ініціатив громадського контролю. Так, на реабілітацію та реінтеграцію ветеранів війни, ВПО та інших постраждалих внаслідок війни готові жертвувати кошти 91% НПО, 88% ВПО та 87% ЗПО.

Також українці з усіх трьох груп вказують серед пріоритетів відновлення пошкодженого навколишнього середовища та інфраструктури. Жертвувати кошти на підтримку ОГС, що забезпечують підзвітність уряду, сприяють реформам та євроінтеграції, готові 51% НПО, 49% ВПО та 44% ЗПО.

Зовнішньо переміщені українці найкраще поінформовані про реформи уряду. В рамках опитування респондентам також було поставлено 13 запитань на знання основ функціонування держави, а також основних прав та обов'язків громадян. Респонденти з усіх досліджуваних вибірок зіткнулися з труднощами при визначенні місцевих органів виконавчої влади.

Організатори дослідження: Програма сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID/ENGAGE), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?