Яку серйозну проблему може спровокувати короткий сон — попередження вчених
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Яку серйозну проблему може спровокувати короткий сон — попередження вчених

сон
Джерело:  The Guardian

Ні для кого не секрет, що у нормі людина має спати не менше 8 – 9 годин на добу. Однак сучасний ритм життя диктує свої правила, тому вкрай велика кількість людей спить лише 5 – 6 годин або навіть менше. Варто зазначити, що це може вдарити по ментальному здоров'ю.
 

Короткий нічний сон може спровокувати депресію

Іноземні вчені дійшли висновку, що регулярний короткий нічний сон може стати причиною розвитку симптомів депресії.

За словами експертів, поганий сон і психічні розлади – де-факто нероздільні поняття. Однак поки не вдалося з’ясувати, як відбувається кореляція: чи депресія викликає розлади сну, чи навпаки.

Доктор філософії UCL, авторка дослідження, Одеса Гамільтон звертає увагу на те, що виявлена закономірність між субоптимальною тривалістю сну та депресією.

Вони часто виникають одночасно, але що з'являється першим – достеменно невідомо. Використовуючи генетичну схильність до захворювань, ми визначили, що сон, найімовірніше, таки передує депресивним симптомам, а не навпаки, — пояснила вона.

Що важливо розуміти, результати дослідження вказують на те, що у людей, які сплять менш ніж 5 годин на добу у 2,5 раза частіше виникають симптоми депресії.

Що відомо про деталі нового дослідження сну

Окрім того, наголошується, що у людей, які мали генетичну схильність до короткого сну (менше ніж 5 годин на добу), частіше спостерігалися симптоми депресії упродовж наступних 4 – 12 років.

Тоді як ті учасники, які мали генетичні передумови до депресії менше страждали від розладів сну.

Іноземні науковці радять людям робити все можливе, щоб уникати прокрастинації та ніколи не забувати про довготривалий якісний сон.

За їхніми словами, навіть якщо ви не маєте генетичної схильності до розвитку психічних захворювань, не слід піддавати свій організм ризикам.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?