Японські вчені заявили про створення "штучного сонця"
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Японські вчені заявили про створення "штучного сонця"

сонце
Джерело:  NHK

Науковці з японського Національного інституту квантових наук і технологій заявили, що їм вдалося сформувати «плазму», яка відіграє ключову роль у реакціях ядерного синтезу.

Науковцям вдалося зробити надважливе відкриття

За словами науковців, їм вдалося сформувати «плазму» на великомасштабній установці з ядерного синтезу JT-60SA у префектурі Ібаракі. Вартість технологічного комплексу, що був побудований спільно Японією та Європейським Союзом, становить близько 435 мільйонів доларів.

Як вчені досягли результату

Щоб досягти ядерного синтезу, «плазма» має досягти температури понад 100 мільйонів градусів за Цельсієм, а ядра стикаються зі швидкістю 1000 кілометрів за секунду. Японські науковці зазначають, що наразі вони можуть створити температуру «плазми» у 10 мільйонів градусів.

Інститут має на меті протягом п'яти років отримати технологію, необхідну для підтримання «плазми» за температури 100 мільйонів градусів за Цельсієм упродовж 100 секунд.

Ядерний синтез відбувається всередині ядра Сонця. Його створення штучним шляхом може стати джерелом енергії наступного покоління, яке не спричиняє викидів вуглекислого газу та радіоактивних відходів високого рівня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?