В Антарктиді українські вчені виявили нові види тварин, здатних пережити людство
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

В Антарктиді українські вчені виявили нові види тварин, здатних пережити людство

тихохід

У результаті спільних досліджень відділу біології і екології НАНЦ та університету ім. Адама Міцкевича в Познані в районі Аргентинських островів-півострова Київ було виявлено дев’ять ввидів тихоходів.

В Антарктиді українські вчені виявили нові види тварин

З них Bryodelphax olszanowskii sp. nov. та Diphascon puchalskii sp. nov. були вперше описані для науки в цьому регіоні. Вперше ці види тихоходів знайдені в рослинному матеріалі з гнізд домініканських мартинів.

“Виявляється, в Антарктиці є ведмедики. Тільки вони крихітні, живуть у водному середовищі й офіційно називаються тихоходи. Але оскільки ці істоти візуально нагадують невеличких ведмедів, то їх прозвали водними ведмедиками. Тихоходи – дуже дивовижні. Ці майже непомітні оком (менше 1 мм) тварини є прадавніми, пережили всі природні катаклізми і, можливо, переживуть й людство”, – зазначається у повідомленні.

Тихоходи абсолютно оригінальні та не нагадують жодної іншої форми життя, яка відома науковцям. Можуть жити десятки років без їжі та води, вижити в гарячій воді та навіть космічному просторі – залишені вченими у відкритому космосі тихоходи не гинули. Також вони можуть витримати тиск в 6 разів вищий, ніж в Маріанській западині. Їх можна знайти практично скрізь.

В чому їхня особливість

Секрет феноменальної стійкості цих істот – здатність впадати в “криптобіоз”. Це стан, в якому метаболізм фактично припиняється. В цей час тихоходи видаляють майже всю вод зі свого тіла. При цьому вони перетворюються на кульку-цисту. В такому стані водяний ведмедик може спати десятки років.

Тихоходи харчуються детритом (рослинними рештками). Скільки живуть точно не відомо, бо важко зрозуміти, коли вони вмерли. Ці тварини – різнополі, але самці зустрічаються дуже рідко. Тому вчені вважають, що самки можуть розмножуватися без запліднення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?