Ілон Маск став головним інформаційним ворогом ЄС через висвітлення атаки ХАМАС на Ізраїль — Politico
Категорія
Світ
Дата публікації

Ілон Маск став головним інформаційним ворогом ЄС через висвітлення атаки ХАМАС на Ізраїль — Politico

Ілон Маск
Джерело:  Politico

Влада ЄС збирає докази та планує санкції проти американського мільярдера Ілона Маска через спотверене висвітлення атаки ХАМАС на Ізраїль у підконтрольній бізнесмену соцмережі X. 

Що загрожує Маску через спотворення інформації про події в Ізраїлі у мережі X

За інформацією видання, після нападу бойовиків терористичного палестинського угруповання ХАМАС з сектора Газа на Ізраїль у мережі X Маска почали стрімко поширюватись моторошні зображення, політично мотивовані фейки та пропаганда палестинських терористів.

На думку керівництва ЄС, це порушує не тільки правила самої соцмережі Маска, але й європейське законодавство.

Наразі Брюссель вже розпочав збір доказів для підготовки до проведення офіційного розслідування щодо порушення соцмережею чинних правил ЄС.

Критику у бік Маска також підтримали Велика Британія та Німеччина.

Автори матеріалу підкреслюють, що це протистояння стане серйозним випробуванням для всіх сторін.

Маск намагатиметься відбитися від будь-яких тверджень про те, що він не зміг стати відповідальним власником соціальної мережі, раніше відомої як Twitter, і при цьому зберегти свою прихильність свободі слова. ЄС хоче показати, що Закон про цифрові послуги (DSA) має свої "зуби", - йдеться у матеріалі видання.

Зокрема, єврокомісар з питань правил використання соціальних мереж Тьєррі Бретон вимагає від соцмережі X Маска пояснень щодо широкого поширених графічних зображеннь і дезінформації про війну в Ізраїлі.

Я наполегливо прошу вас забезпечити швидку, точну і повну відповідь на цей запит протягом найближчих 24 годин. Ми включимо вашу відповідь в наше оціночне досьє щодо дотримання вами DSA. Я нагадую вам, що після початку потенційного розслідування і виявлення невідповідності вимогам можуть бути накладені штрафні санкції, які можуть досягати 6% від загальної виручки компанії

Він також оприлюднив звернення до власника компанії Meta Марка Цукерберга.

Що відомо про реакцію представників компанії Маска

У відповідь на це Лінда Яккаріно, виконавчий директор X, направила Бретону лист, в якому розповіла про те, як гігант соціальних мереж відреагував на тривалий близькосхідний конфлікт.

Йдеться про видалення або маркування потенційно шкідливого вмісту, співпрацю з правоохоронними органами та додавання до повідомлень так званих "нотаток спільноти", тобто перевірки фактів за допомогою спільноти.

Ситуація в мережі Х почала погіршуватися не з атак ХАМАС.

З тих пір, як Маск придбав платформу, його критикували за те, що він не зупинив поширення мови ворожнечі в Інтернеті.

Компанія Х скоротила штат співробітників, що займаються модерацією контенту, в дусі заохочення свободи слова; відмовилася від підтриманого Брюсселем зобов'язання по боротьбі з іноземним цифровим втручанням; змінила алгоритми соціальних мереж таким чином, щоб часто сумнівний контент просувався вище перевірених матеріалів від новинних організацій і політиків.

Маск відповів на це насмішками і нападками на своїх недоброзичливців.

Але останні події, пов'язані з контентом, що очевидно, підбурює до тероризму і вихваляє його, дозволяють з упевненістю стверджувати, що X стане однією з перших компаній, щодо якої буде проведено розслідування відповідно до правил ЄС.

У відповідь на вимогу Бретона Маск попросив французького комісара розповісти про те, як компанія Х потенційно порушила європейські правила щодо контенту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?