Ірак розпочинає масове вивезення мігрантів з Білорусі
Категорія
Світ
Дата публікації

Ірак розпочинає масове вивезення мігрантів з Білорусі

Ірак розпочинає масове вивезення мігрантів з Білорусі
Джерело:  online.ua

Згідно з заявою міністерства закордонних справ Іраку, сотні іракців, які вже кілька тижнів перебувають у таборі на кордоні Білорусі з ЄС, зареєструвалися на рейс до Іраку. Близько 430 мігрантів, в основному іракських курдів, мали сісти на рейс у Мінську, який прямував до Ербіля в автономному північному Курдистані Іраку, а потім до Багдада.

Джерело: Reuters

Іракці, особливо курди, складають значну частину з приблизно з 4 тисяч мігрантів, які зараз очікують у холодних білоруських лісах і намагаються потрапити до Литви, Латвії та Польщі.

Сьогодні близько 2-ї ночі рятувальники Польського центру міжнародної допомоги отримали повідомлення про людей у лісі, серед яких виявлено однорічну померлу дитину. Її батька, сирійська пара, бродили в лісі понад півтора місяці. За останні місяці на кордоні загинули щонайменше вісім людей, зокрема 19-річний сирійський чоловік, який потонув у річці, намагаючись перейти до ЄС.

Лукашенко мститься за санкції ЄС через придушення протестів

Протягом кількох місяців країни ЄС звинувачували президента Білорусі Олександра Лукашенка в організації міграційної кризи, щоб помститися за санкції, введені після того, як він переміг на спірних виборах 2020 року, і влада придушила масові протести проти результатів виборів.

Вони сказали, що Білорусь спростила для людей з Близького Сходу можливість прилетіти до Мінська та спробувати потрапити до блоку – звинувачення, яке Лукашенко заперечує.

Побиття мігрантів з боку прикордонників

Тепер сотні потенційних мігрантів повертаються додому, не зумівши перетнути кордон, що ретельно охороняється. Деякі розповідали про важкі умови життя в майже зимовому лісі, часто жінки були з маленькими дітьми, та про побиття з боку прикордонників.

30-річний іракський курд, який відмовився назвати своє ім'я, вирішив зареєструватися на евакуаційний рейс разом зі своєю дружиною після того, як вони намагалися перетнути кордон як мінімум вісім разів із Білорусі до Литви та Польщі.

«Я не повернувся б (в Ірак), якби не моя дружина», - сказав він за день до евакуаційного рейсу. «Вона не хоче повертатися на кордон, бо вона бачила там надто багато жахіть».

Брюссель сподівається, що поєднання тиску на авіакомпанії з метою припинити доставляти мігрантів до Мінська, зрештою призведе до послаблення кризи.

Декілька авіакомпаній уже погодилися припинити польоти до білоруської столиці для більшості пасажирів з країн, зокрема, Іраку та Сирії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?