Іран почав модифікувати свої дрони для армії РФ — що змінилося
Категорія
Світ
Дата публікації

Іран почав модифікувати свої дрони для армії РФ — що змінилося

Іран почав модифікувати свої дрони для армії РФ — що змінилося
Джерело:  online.ua

Британська дослідницька організація Conflict Armament Research знайшла докази того, що Іран почав модифікувати свої безпілотники, які виготовляє для армії РФ, так, щоб бойова частина могла завдати максимальної шкоди інфраструктурним об'єктам України.

Джерело:  CNN

Іран уже модифікує свої дрони для Росії: що відомо

За словами журналістів, нерозірвану боєголовку з іранського безпілотника Shahed-131 знайшли на Одещині ще в жовтні 2022 року - її вдалося дослідити спеціалістам CAR разом з українськими військовими вже у січні.

Іноземні фахівці дійшли висновку, що боєголовки були поспіхом модифіковані за допомогою погано підігнаних шарів із десятків дрібних металевих осколків, які під час удару розлітаються на велику відстань.

Окрім осколків, по периметру боєголовки розміщено 18 менших "зарядів", які, розплавляючись від вибуху, можуть пробити броню і створити своєрідний ефект "360-градусного вибуху".

Як вважають експерти CAR, накопичення цих елементів посилює здатність боєголовки руйнувати такі цілі, як електростанції, розподільчі мережі, лінії електропередач і великі, потужні трансформатори. Окрім того, вони суттєво ускладнюють ремонтні роботи.

Було багато припущень, що, можливо, ці вибухові елементи були дуже грубими, дешевими і простими. Але, дивлячись на боєголовку, стає зрозуміло, що було докладено багато зусиль для того, щоб вона могла завдати якомога більшої шкоди інфраструктурі у великому радіусі,– виступив із коментарем з цього приводу представник CAR Дем'єн Сплітерс.

Що відомо про використання Росією іранських дронів проти України

Армія Російської Федерації з літа 2022 року почала активно використовувати у війні проти України безпілотники іранського виробництва Shahed, які називає власними розробками "Герань".

Офіційний Тегеран неодноразово публічно заперечував, що допомагає країні-агресорці зброєю, однак нещодавно все-таки визнавав, що передавав росіянам дрони до початку війни РФ проти України.

Після цього Захід регулярно вводить санкції проти іранських компаній і людей, які причетні до виробництва безпілотників і надання їх Росії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?