Іран таємно постачає Росії "Шахеди" та іншу зброю Каспійським морем — CNN
Категорія
Світ
Дата публікації

Іран таємно постачає Росії "Шахеди" та іншу зброю Каспійським морем — CNN

Іран таємно постачає Росії "Шахеди" та іншу зброю Каспійським морем — CNN
Джерело:  online.ua

Каспійське море використовується Іраном для доставки безпілотників, куль і мінометних снарядів до Росії.

Джерело: CNN

Іран використовує Каспійське море для відправки зброї в РФ

Журналісти пишуть, що дані відстеження показують, що судна в регіоні все частіше «закриваються», що свідчить про зростаючі наміри приховати рух товарів.

Дані аналітиків з Lloyd's List Intelligence показали, що у вересні зросла кількість прогалин у даних відстеження суден у Каспійському морі.

Це сталося незабаром після того, як уряди Сполучених Штатів і України заявили, що Москва придбала безпілотники в Тегерана минулого літа, - зазначає видання.

У період із серпня по вересень 2022 року відбувся загальний стрибок кількості суден у Каспійському морі, які вимкнули дані відстеження. До 2023 року кількість прогалин у даних відстеження суден залишається великою.

Інші країни не можуть зупинити поставки Ірану

Минулої осені Росія почала частіше використовувати іранські безпілотники, у тому числі проти критичної енергетичної інфраструктури в Україні.

За словами аналітиків, західні союзники України мають мало можливостей зупинити такі поставки зброї.

Немає жодного ризику для іранського експорту в Каспійському морі через прикордонні країни – у них немає можливостей або мотивів перешкоджати таким видам обміну. Це ідеальне середовище для того, щоб ця торгівля пройшла без протидії, - сказав провідний аналітик з розвідки охоронної компанії EOS Risk Group Мартін Келлі.

Азербайджан, Туркменістан і Казахстан також мають порти на Каспійському морі.

CNN використав постачальника даних про відстеження суден і морської аналітики MarineTraffic і відстежив шість суден під прапором Росії та два під прапором Ірану, які, на думку аналітиків, демонстрували підозрілу поведінку після повномасштабного вторгнення та, ймовірно, пов’язані з торгівлею зброєю.

Виявилося кілька закономірностей – можна побачити, як деякі кораблі прямують з іранських портів до Астрахані, хоча вони не робили офіційного заходу туди. Інші судна, які експерти визнали підозрілими, вимикають дані на підході до іранського порту Амірабад і російського порту Астрахань, - пише видання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?