Іран захопив другий нафтовий танкер за тиждень
Категорія
Світ
Дата публікації

Іран захопив другий нафтовий танкер за тиждень

Іран захопив другий нафтовий танкер за тиждень
Джерело:  online.ua

Іран захопив нафтовий танкер Niovi під панамським прапором – це вже другий нафтовий танкер за тиждень, який був захоплений країною.

Джерело: Financial Times

Іран захопив другий нафтовий танкер за тиждень

Нафтовий танкер прямував з Дубая до порту Фуджейра в Оманській затоці, коли його захопили Військово-морські сили Корпусу вартових ісламської революції (IRGCN), йдеться в повідомленні ВМС США.

У заяві додається, що "десяток швидкохідних катерів ВМС Корпусу атакували судно посеред Ормузької протоки" і "змусили нафтовий танкер змінити курс" в напрямку іранських територіальних вод.

Ормузька протока є найважливішим у світі маршрутом транспортування нафти – приблизно третина всіх морських нафтових вантажів повинна проходити через вузьку протоку, що відокремлює Іран від арабських країн Перської затоки.

Niovi – це дуже великий нафтовий танкер (VeryLargeCrudeCarrier, VLCC), здатний перевозити понад 2 млн барелів. Судно експлуатувалося грецькою судноплавною компанією Smart Tankers. Наразі компанія не змогла встановити контакт з екіпажем з моменту захоплення танкера.

Іранські ЗМІ не повідомили причин захоплення, але інформаційне агентство Mizan процитувало слова генерального прокурора Тегерана, який заявив, що це сталося за рішенням суду.

Що відомо про захоплення іранськими військовими танкера з нафтою

За інформацією ВМС США, на яку посилаються автори матеріалу видання, судно було опізнане як Advantage Sweet.

Відповідно до інформації із супутників, в четвер о у другій половині дня судно знаходилось в Оманській затоці на північ від столиці Оману, Маската.

Зазначається, що судно прямувало з Кувейту до порту Х’юстон у штаті Техас.

Однак вийшовши у міжнародні води судно раптово почало подавати сигнали лиха.

Дії Ірану суперечать міжнародному праву і підривають регіональну безпеку і стабільність. Іран повинен негайно звільнити нафтовий танкер, — заявляють представники 5-го флоту ВМС США.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?