Іран заявляє про запуск третього військового супутника на орбіту Землі
Категорія
Технології
Дата публікації

Іран заявляє про запуск третього військового супутника на орбіту Землі

Іран заявляє про запуск третього військового супутника на орбіту Землі
Джерело:  online.ua

Напруга між Іраном та західним світом зростає, оскільки країна нібито запустила новий супутник військового призначення. Точне його завдання на орбіті невідоме, а все, що ми знаємо – лише зі слів самого Ірану.

Джерело: Gizmodo

Іран заявляє про запуск третього військового супутника на орбіту Землі

Аерокосмічні сили Корпусу вартових ісламської революції Ірану (КВІР) запустили супутник Noor-3 на борту триступеневої ракети Qased. Принаймні так повідомляють місцеві ЗМІ країни.

Запуск відбувся в середу з невказаного місця. За словами астрофізика Джонатана Макдауелла з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики, Космічні сили США відстежили два об'єкти, які відповідали запуску з Шахруда, Іран, близько 2:00 ночі за східним часом (9:00 за Києвом). При цьому Макдауелл називає іранський апарат "шпигуном".

Міністр зв'язку та інформаційних технологій Ірану Ісса Зарепур стверджує, що супутник було виведено на орбіту на висоті 450 кілометрів над поверхнею Землі.

Дасть Бог, цей рік буде плідним для космічної галузі країни, – написав Зарепур, додавши, що Іран сподівається запустити ще один або два супутники до кінця поточного року за іранським календарем (19 березня 2024 року).

Джонатан Макдауелл також уточнив, що обидва супутники знаходяться приблизно в одній орбітальній площині (на однаковій висоті), що дозволяє припустити, що вони можуть працювати разом, доповнюючи одне одного.

Реакція світу

Джерело очікує чергового погіршення відносин між США та Іраном, адже ці супутники, ймовірно, пов'язані з іранською програмою балістичних ракет.

Після запуску "Нур-1" США заявляли, що іранський супутник ігнорує резолюцію Ради Безпеки ООН, "яка закликає режим не здійснювати жодної діяльності, пов'язаної з балістичними ракетами, призначеними для доставки ядерної зброї, включаючи запуски з використанням технології балістичних ракет". США також запровадили санкції проти космічного агентства Ірану.

Ситуація ще більше погіршується з огляду на посилення альянсу між Іраном та Росією.

Читайте також:

  • NASA показало залишки зірки після її "смерті" — фото

  • NASA показало випробування нових ракетних двигунів — відео

  • NASA відправить космічний апарат до астероїда вартістю квадрильйони доларів

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?