Іран звинуватив Україну в "переслідуванні політичних цілей"
Категорія
Світ
Дата публікації

Іран звинуватив Україну в "переслідуванні політичних цілей"

Іран звинуватив Україну в "переслідуванні політичних цілей"
Джерело:  online.ua

 У МЗС Ірану звинуватили Україну, Канаду, Швецію та Велику Британію в нібито переслідуванні «політичних цілей» через позов, який вони подали проти Ірану до Міжнародного суду ООН за збиття пасажирського літака Міжнародних авіаліній України PS752 у 2020 році.

Джерело: іранське видання ІРNА

Іран звинуватив Україну в "переслідуванні політичних цілей"

У заяві МЗС Ірану йдеться, що країна створила «незалежну технічну групу» негайно після збиття літака і вживає необхідних заходів «з доброї волі, прозорості та величезної серйозності» для проведення розслідування та встановлення всіх аспектів цієї трагічної події.

У заяві також стверджують, що після катастрофи країна сприяла та надавала допомогу, включно з негайними візами для понад 50 спеціалістів та експертів з України та Канади для відвідування місця трагедії.

Іранський уряд повідомив, що технічний звіт був підготовлений у встановлені строки з участю експертів з Франції, США, України, Канади та Великої Британії після завершення розслідування. Вони також зазначили, що звіт «добре прийнятий» більшістю вищезгаданих експертів.

У заяві зауважили, що військова прокуратура Тегерана, згідно зі своєю правовою юрисдикцією, провела детальне та всебічне розслідування незалежно, об'єктивно та відповідно до внутрішніх законів та правил країни.

Крім того, у МЗС Ірану заявили про готовність взяти участь у колективних переговорах з урядами чотирьох країн, щоб «продемонструвати добру волю та запобігти використанню цього трагічного інциденту у своїх політичних цілях».

Що відомо про катастрофу літака МАУ в Ірані 

Рейс PS752 "Міжнародних авіаліній України" розбився 8 січня 2020 року під Тегераном на шляху до Києва.

Через кілька днів після офіційних заперечень Іран визнав, що підрозділ Корпусу вартових ісламської революції ненавмисно збив літак на тлі загострення напруженості у відносинах зі Сполученими Штатами через вбивство американським безпілотником високопоставленого генерала Касема Сулеймані поблизу Багдада.

Більшість жертв були іранцями та канадцями, але 11 з них були громадянами України.

Україна, Велика Британія, Канада та Швеція ініціювали арбітражний розгляд спору щодо збиття цього пасажирського літака наприкінці грудня 2022 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?