В Ірані засудили 10 військових за збиття українського авіалайнера у 2020 році
Категорія
Світ
Дата публікації

В Ірані засудили 10 військових за збиття українського авіалайнера у 2020 році

В Ірані засудили 10 військових за збиття українського авіалайнера  у 2020 році
Джерело:  online.ua

Суд в Ірані виніс вироки десяти військовим Сил протиповітряної оборони за причетність до збиття українського пасажирського літака авіакомпанії МАУ в районі Тегерану у 2020 році.

Джерело: офіційний судовий портал Ірану  Mizan Online

Що відомо про вироки винним у авіакатастрофі літака МАУ 

Зазначається, що відповідно до вироків суду, військово службовці отримали від 1 до 13 років тюремного ув'язнення.

Розслідування справи тривало протягом трьох років. З цього приводу вже було проведено близько 20 судових слухань.

Головним обвинувачуваним у справі виступає командуючий системою оборони Тор М-1.

Його засудили до трьох років позбавлення волі за причетність до трагічної загибелі 176 пасажирів і членів екіпажу, які перебували на борту рейсу PS752 літака МАУ.

Окрім цього суд постановив ще на 10 років подовжити термін його тюремного ув'язнення за обвинуваченнями у ігноруванні протоколу безпеки і трагічні наслідкі загибелі багатьох людей через його дії.

8 січня 2020 року український рейс PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" був збитий іранськими військовими під час вильоту з Тегерана. Літак був уражений двома іранськими ракетами. Жертвами катастрофи стали 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, зокрема громадяни України.

Як Україна і світ боролись за розслідування обставин катастрофи 

Авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) подала позов проти Ірану за збитий пасажирський літак над Тегераном.

Позов проти Ірану було подано до суду в Онтаріо (Канада) у січні цього року. У ньому Іран та Корпус вартових ісламської революції вказані двома відповідачами.

Представники України, Канади, Швеції, Великої Британії та Афганістану створили спільну Міжнародну групу з координації допомоги жертвам катастрофи з метою вироблення єдиної позиції для ведення переговорів з Іраном.

У червні 2021 року стало відомо, що Афганістан більше не братиме участі у переговорах з Іраном.

17 березня 2021 року Іран представив остаточний звіт щодо розслідування катастрофи літака авіакомпанії МАУ. У документі йдеться, що літак знищили через помилку оператора системи протиповітряної оборони, який визначив його як ворожу ціль. В МЗС України зміст документа назвали "цинічною спробою приховати істинні причини збиття літака".

У червні 2021 року уряд Канади оприлюднив висновки щодо розслідування збиття літака PS752. Згідно з ними, немає доказів, що збиття було запланованим, водночас влада Ірану несе відповідальність за катастрофу.

6 січня 2022 року глави МЗС України, Канади, Швеції та Великої Британії у спільній заяві повідомили, що Іран категорично відмовився від колективних переговорів щодо виплати репарацій за збиття літака МАУ. У заяві сказано, що оскільки Іран несе міжнародно-правову відповідальність перед постраждалими державами, це питання має обговорюватися колективно, щоб забезпечити справедливе та однакове ставлення до всіх жертв трагедії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?