Ірландія може відмовитися від нейтралітету через війну в Україні
Категорія
Світ
Дата публікації

Ірландія може відмовитися від нейтралітету через війну в Україні

Ірландія може відмовитися від нейтралітету через війну в Україні
Джерело:  online.ua

Глава МЗС Ірландії Міхол Мартін офіційно підтвердив, що влада його країни має намір запитати громадськість про їхню думку щодо скасування військового нейтралітету на тлі російсько-української війни.

Джерело:  Reuters

Ірландія обговорить варіант скасування військового нейтралітету

За словами Мартіна, влітку 2023 року в трьох містах країни пройде чотириденний форум, під час якого обговорять питання безпеки, а також традицію нейтралітету, яка існує десятиліттями.

За останній рік міжнародне безпекове середовище суттєво змінилося. Ми стали свідками кричущого і брутального нехтування Росією міжнародним правом. Прихильність Ірландії до міжнародного порядку, заснованого на правилах, і наша традиційна політика військового нейтралітету не звільняють нас від необхідності реагувати на цю нову реальність, - наголосив глава МЗС Ірландії.

Окрім того, наголошується, що під час форуму заплановані виступи експертів з питань безпеки, оборони і зовнішньої політики.

Місцеве населення має можливість заздалегідь подавати письмові пропозиції для обговорення питань, які хвилюють людей.

Міхол Мартін звертає увагу на те, що дискусії не мають "жодного заздалегідь визначеного результату".

Що важливо знати про військовий нейтралітет Ірландії

Що важливо розуміти, Ірландія оголосила про свій військовий нейтралітет під час Другої світової війни. Тодішній прем'єр-міністр країни Еймон де Валера пояснив це рішення тим, що він не хоче, щоб його країна стала пішаком в іграх великих держав.

Не можна також не звернути увагу на те, що нейтралітет був офіційною політикою Ірландії протягом більшої частини її незалежної історії й залишається широко популярним.

За словами критиків, він має свій великий мінус, адже ставить країну в залежність від її міжнародних партнерів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?