Італійські дослідники визначили тривалість імунітету після COVID-19
Категорія
Світ
Дата публікації

Італійські дослідники визначили тривалість імунітету після COVID-19

Італійські дослідники визначили тривалість імунітету після COVID-19
Джерело:  online.ua

Згідно з результатами дослідження італійських та швецьких медиків, у 87% інфікованих COVID-19 антитіла до хвороби залишаються протягом 15 місяців. Вчені проаналізували для винесення висновків 188 зразків крові у 136 пацієнтів, що перебували на стадії одужання. Йдеться про середнього ступеня тяжкості форму коронавірусу, а також про його тяжкий перебіг. Аналітичні паралелі проводили зі зразками крові 23 вакцинованих пацієнтів.

Джерело: bioRxiv.org.

За даними дослідження профільного журналу лабораторії Cold Spring Harbor, пік кількості антитіл припадав на 15-28-й день після інфікування. Після цього терміну відповідь антитіл IgG поступово знижується, але через пів року стабілізується.

“Після піку на 15-28 день після інфікування відповідь антитіл IgG і титри нейтралізації плазми поступово знижувалися з плином часу, але стабілізувалися через 6 місяців. Плазмонейтралізуюча активність проти G614 все ще виявлялася у 87% пацієнтів через 6-15 місяців”, - йдеться у повідомленні.

Зважаючи на результати, науковці можуть стверджувати, що імунітет проти COVID-19 можна вважати доволі тривалим, але поява нових штамів, як-от Дельта-варіант, викликає стурбованість.

Зазначимо, у вересні дослідження Центрів США з контролю над захворюваннями показали, що у 36% з тих, хто перехворів на COVID-19, не виробились антитіла до вірусу.

А наприкінці літа цього року науковці з Університету Рокфеллера заявили, що люди, які перехворіли коронавірусом і згодом ще отримали дозу вакцини, стають особливо стійкими до інфікування не тільки до звичного варіанту COVID-19, але й усіх його штамів. В них виробляється так званий "гібридний" або "суперімунітет".

Також цікаво те, що природнє інфікування хоча і створює "адаптивний імунітет", , він може утворитися занадто пізно. Для того, щоб такий імунітет виробився, потрібен час, а за цей час багато клітин інфікуються, що може призвести до поширення інфекції у дихальних шляхах та легенях, аж до потреби в госпіталізації.

Нагадаємо, станом на 13 жовтня 2021 року, в Україні зафіксовано 16 309 нових випадків COVID-19. Зокрема, захворіли 1 588 дітей та 288 медпрацівників. Загальна кількість хворих сягнула 2 578 394 особі. Вірус забрав життя 59 523 українців.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?