Ізраїль планує заселення окупованого Західного берега Йордану
Категорія
Світ
Дата публікації

Ізраїль планує заселення окупованого Західного берега Йордану

Ізраїль планує заселення окупованого Західного берега Йордану
Джерело:  online.ua

Ізраїльська влада оприлюднили тендери на будівництво близько 1 300 нових будинків для поселень на окупованому Західному березі Йордану. Очікується, що влада також обговорить пропозиції про будівництво ще 3 тисяч будинків.

Джерело: Reuters

Земельне управління Ізраїлю оголосило тендери на будівництво нових будинків в низці поселень на Західному березі, які знаходяться на землі, яку палестинці вважають частиною їх майбутньої держави.
Очікується, що на наступному тижні урядовий комітет з планування обговорить пропозиції щодо приблизно 3 тисяч нових одиниць житла. Представник Держдепартаменту США заявив в п'ятницю, що такі кроки можуть посилити напруженість і нашкодити зусиллям з досягнення мирної угоди.

Міністерство закордонних справ Палестини, що базується на Західному березі, заявило, що нові плани врегулювання можуть мати "катастрофічний вплив на шанси щодо укладення миру на основі рішення про співіснування двох держав, а також на регіональні, американські і міжнародні зусилля по зміцненню довіри між Ізраїлем і палестинським стороною ".

Підтримувані США мирні переговори між Ізраїлем і палестинцями зірвалися в 2014 році. Більшість країн вважають ізраїльські поселення на Західному березі незаконними.

Ізраїльсько-палестинські відносини на фоні боротьби за Західний берег Йордану

Де-юре частково визнана держава Палестина включає в себе дві території: сектор Газа і Західний берег річки Йордан. Оскільки Ізраїль, на відміну від 138 з 193 країн-членів ООН, не визнає незалежність Палестини, дипломатичні відносини між ними не встановлено. У свою чергу, Палестинська національна адміністрація не визнаює право Ізраїлю на існування як єврейської держави. Останній був проголошений незалежним в 1948 році в результаті завершального етапу політичного руху сіонізму, що розпочався в 1897 році.

Країни, які не визнали незалежність держави Палестина, вважають, що питання про її створення має бути вирішене лише в результаті прямих переговорів між Ізраїлем і Палестинською самокерованою адміністрації.

Розділ Палестини на арабську та єврейську частини

Держава Палестина була проголошена 15 листопада 1988 року в Алжирі на позачерговій сесії Національної ради Палестини. Юридично-правовою основою цього акту була оголошена резолюція Генеральної Асамблеї ООН № 181 (II) від 29 листопада 1947 року про розділ Палестини на арабську та єврейську держави.
Значні території на Західному березі річки Йордан, а також Східний Єрусалим є предметом спору між ізраїльтянами і палестинцями вже довгі роки.

Нагадаємо, близько 475 тис. ізраїльських євреїв живуть в поселеннях на Західному березі річки Йордан на землі, яку палестинці вважають частиною своєї майбутньої держави. Більшість країн вважають ізраїльські поселення на Західному березі Йордану незаконними.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?