Ізраїльські вчені знайшли спосіб омолодження людських клітин
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Ізраїльські вчені знайшли спосіб омолодження людських клітин

Ізраїльські вчені знайшли спосіб омолодження людських клітин
Джерело:  online.ua

Науковці з Ізраїльського технологічного інституту Техніона зробили заяву про можливість омолодження імунної системи людини.

Джерело: “Blood”.

Важливе відкриття здійснила група вчених під керівництвом професора Дорона Меламеда та докторанта Ріма Дауері. Секрет омолодження імунної системи людини, на думку дослідників, ховається в специфічних клітинах під назвою В-лімфоцити. Ці клітини є важливою частиною системи захисту організму від агресивних вірусів, бактерій, мікробів та інших патогенів. Вони виробляються кістковим мозком людини, потім зосереджуються в лімфовузлах та селезінці і, у випадку проникнення в організм господаря чужорідного організму, виробляють антитіла та приймають участь в процесі його знищення.

Однак, В-клітини живуть не довго. З часом, їхня кількість в організмі приходить до стабільного рівня. І в цей час відбувається заміщення молодих клітин, які здатні розпізнати будь-які, абсолютно різні патогени, на старі, перероджені, котрі є своєрідними В-клітинами “пам’яті”. Старі клітини “пам’яті” чудово справляються з вже відомими патогенами. Однак не здатні розпізнати нові.

«Коли ви молоді, у вас є молоді клітини, і молоді клітини володіють дуже різноманітною здатністю розпізнавати все, що входить у ваше тіло” — пояснює професор.

Відкриття ізраїльських вчених

Ізраїльські науковці звернули увагу на цю особливість В-клітин аналізуючи перебіг захворювання різних людей на COVID-19. Вчені намагались пояснити ту обставину, що старі люди хворіють тяжче. І саме завдяки В-клітинам вдалося знайти причину, зрозуміти особливості механізму роботи частин імунної системи та отримати можливість позитивно вплинути на неї.

«Уявіть, що ви стаєте дорослим, а потім маєте похилий вік. У вашому тілі накопичується багато клітин пам'яті. Ви весь час піддаєтеся впливу хвороботворних мікроорганізмів і, отже, робите все більше і більше клітин пам'яті. Оскільки вони такі живучі, для нових В-клітин не залишається місця», - зауважив Меламед.

Вченим вдалося зробити несподіване відкриття.

“Ми виявили специфічні гормональні сигнали, вироблені старими В-клітинами, клітинами “пам'яті”, які перешкоджають виробленню кістковим мозком нових В-клітин. Це величезне відкриття. Це - як знайти голку в стозі сіна,” - захоплено розповідає вчений.

Тепер, коли став зрозумілим механізм роботи В-клітин, вчені можуть знайти способи, якими можна було би досить швидко та ефективно блокувати їх переродження в клітини “пам’яті”. І це, в свою чергу, різко посилить здатність імунної системи навіть літніх людей опиратись новим агресивним організмам.

Читайте також:

  • Японія підтвердила перший випадок штаму Дельта нового типу.

  • Вчені назвали простий спосіб порятунку людей від самотності.

  • Біологиня пояснила, чому неможливо виспатися наперед.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?