ЄЦБ продовжує тиск на банки для послаблення їхніх звʼязків з РФ — Reuters
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄЦБ продовжує тиск на банки для послаблення їхніх звʼязків з РФ — Reuters

ЄЦБ
Джерело:  Reuters

Європейський центральний банк продовжує чинити тиск на банки з метою послаблення зв'язків з Росією, проте отримати схвалення місцевої влади нелегко.

У ЄЦБ хочуть зменшити звʼязки банків з РФ

Європейський центральний банк (ЄЦБ) продовжує чинити тиск на банки з метою послаблення зв'язків з Росією, але він знає, що отримати схвалення місцевої влади нелегко. Про це заявив голова ЄЦБ Андреа Енріа.

Ми продовжуємо чинити тиск на банки, щоб вони скорочували обсяги діяльності і, можливо, виходили з ринку. Ми визнаємо, що існують юридичні обмеження, і що для виходу з бізнесу необхідно знайти відповідних покупців і отримати дозвіл місцевої влади в Росії, що не завжди легко, – додав він.

До слова, Угорщина стала останньою з країн-членів Європейського Союзу, яка вийшла з Міжнародного інвестиційного банку (МІБ) – його охрестили "російським шпигунським банком" через тісний зв’язок із РФ.

Банк мав майже 50% російської власності й позбавлений нагляду з боку угорської влади. Міністерство фінансів США ще у квітні 2023 року оголосило про санкції проти банку з огляду на те, що його присутність у Будапешті дозволяла РФ посилити свою розвідувальну присутність у Європі.

США запровадили санкції проти власників Альфа-Банку

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США повідомило, що додало до списку нових громадян РФ:

  • Петра Авена - голову правління російської страхової компанії і і учасника наглядової ради Альфа-Груп.

  • Михайла Фрідмана - засновника «Альфа-груп», колишнього голову наглядової ради «Альфа-груп», очільника комітету РСПП.

  • Германа Хана – учасника наглядової ради «Альфа-груп», голову правління та засновника будівельних компаній.

  • Олексія Кузьмічова - учасника наглядової ради «Альфа-груп» і очільника російської інвестиційної компанії.

Окрім фізичних осіб, до санкційного списку внесли Російський союз промисловців та підприємців (РСПП), що є найбільшим обʼєднанням бізнесу у Росії.

РСПП має різноманітні координаційні ради, в тому числі ті, які сприяють імпортозаміщенню, технологічній незалежності та розвитку технологій.

Він також брав участь у діяльності, пов’язаній з відповіддю Росії на санкції, запроваджені проти режиму Путіна після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?