Кабмін погодив вихід України з низки угод СНД
Категорія
Політика
Дата публікації

Кабмін погодив вихід України з низки угод СНД

Кабмін погодив вихід України з низки угод СНД
Джерело:  online.ua

У Кабінеті міністрів ухвалили рішення про виведення України з низки чергових угод, які були чинними на рівні Співдружності Незалежних Держав.

Джерело: заява Василя Мокана, представника уряду у Верховній Раді

За словами посадовця, у Кабміні розробили відповідний проєкт закону.

“Сьогодні Кабмін схвалив проєкт закону "Про вихід з деяких міжнародних договорів України, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав" та проєкт відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України”, - наголосив Мокан.

Відповідно до проєкту, передбачається припинення чинності Угоди про Правила визначення походження товарів країн, що розвиваються, при наданні тарифних преференцій у рамках Загальної системи преференцій.

Також у документі говориться про завершення дії Протоколу про внесення змін і доповнень до Правил визначення походження товарів країн, що розвиваються, при наданні тарифних преференцій у рамках Загальної системи преференцій, передбачених Угодою від 12 квітня 1996 року.

За поясненням Мокана, останню угоду затвердили задля створення підґрунтя єдиної міжнародно-правової бази в межах СНД, яка пов’язана з визначенням походження товарів країн, що розвиваються; правил визначення цих товарів під час надання тарифних преференцій за Загальною системою преференцій.

Представник в уряді зауважив, що припинення чинності угоди не торкнеться жодним чином інтересів українських виробників та експортерів. Сьогоденне українське законодавство не передбачає жодних тарифних преференцій за Загальною системою преференцій для держав, що розвиваються. Тож доцільним буде припинення дії угоди.

Україна та відносини з СНД

Українська сторона взяла систематичний курс на вихід з цього міжнародного формату й відповідних угод, які не мали б сенсу без причетності до СНД, ще 2014 року. З того часу Кабмін регулярно проводить відкликання тієї чи іншої угоди.

Співпрацю в межах СНД від моменту початку російської агресії фактично замінили співпрацею з країнами Євросоюзу. Наразі саме держави цієї співдружності стали станом на 2021 рік головними торговельними партнерами України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?