Кабмін виділив понад 600 млн грн на термінові потреби ЗСУ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кабмін виділив понад 600 млн грн на термінові потреби ЗСУ

Міністерство оборони України
ЗСУ

В оборонному відомстві зазначили, що усього уряд виділив 657 млн грн (з них Державній спеціальній службі транспорту – 10,7 млн грн).

Кабмін надав Міноборони додаткові кошти на ЗСУ

Уряд України виділив Міністерству оборони кошти з резервного фонду державного бюджету на термінові потреби бойових бригад Збройних сил. Йдеться про сотні мільйонів гривень.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони України.

В оборонному відомстві зазначили, що усього уряд виділив 657 млн грн (з них Державній спеціальній службі транспорту - 10,7 млн гривень).

Окремо від цієї суми Головному управлінню розвідки Міністерства оборони виділили 10,524 млн грн, – йдеться у повідомленні.

МОУ спрямує ці гроші на закупівлю техніки та озброєння, оптичних та тепловізійних приладів, засобів зв'язку, виробництво боєприпасів, ремонт та утримання техніки, а також запасних та комплектувальних частин до неї, розповіли у відомстві.

Також зауважується, що кожна з бригад ЗСУ формує цю потребу індивідуально.

Водночас за підходом Генштабу, виділені Кабміном кошти розподіляються так: від 1 до 10 млн грн кожній бригаді за принципами:

  • пріоритет надано військовим частинам, що беруть безпосередню участь у бойових діях;

  • враховано організаційну структуру та чисельність особового складу (умовно, піхоті – більше, льотчикам – менше, тому що літаки обслуговуються у централізованому порядку).

Деталі розподілення коштів

У МОУ розповіли, що відомство нині очікує сформовані потреби кожної військової частини, після чого розрахунки узагальнить Генштаб. Далі буде підготовлений відповідний запит на Міністерство фінансів після чого кошти будуть спрямовані до Міноборони та направлені до військових частин.

За словами заступника глави МОУ Юрія Джигира, виділення коштів з резервного фонду спричинене змінами в адмініструванні "військового ПДФО" у 2024 році.

Відтепер 10% від частини військового ПДФО, яке зараховується у державний бюджет, автоматично повертатиметься військовим частинам пропорційно до сплаченого ними податку. Оскільки цю пропорцію можна буде порахувати тільки після сплати ПДФО в січні, то новий механізм запрацює з лютого, – розповів він.

Представник МОУ додав, що таким чином Кабмін для закриття "фінансового розриву" у січні виділив з резервного фонду кошти для нагальних потреб оборони.

Закон про спрямування податків з військових на оборону

Нагадаємо, в листопаді минулого року Верховна рада України ухвалила закон про перенаправлення податку на доходи військових (ПДФО) з місцевих бюджетів до державного бюджету до кінця війни. Рішення підтримали 253 депутати. Цього ж місяця його підписав президент Володимир Зеленський.

Як раніше заявляв прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, кошти від ПДФО військових потрібні для закупівлі дронів і снарядів.

На тому тижні стало відомо, що уряд додатково виділить військовим майже 800 млн грн. Ці кошти будуть витрачені "на дуже термінові потреби" Сил оборони України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?