Канадська експертиза оприлюднила висновки про катастрофу МАУ в Ірані
Категорія
Світ
Дата публікації

Канадська експертиза оприлюднила висновки про катастрофу МАУ в Ірані

Канадська експертиза оприлюднила висновки про катастрофу МАУ в Ірані
Джерело:  online.ua

Канадська влада оголосила про завершення судово-медичної експертизи щодо справи про ураження ракетою лайнера Міжнародних авіаліній України над Іраном.

Джерело: CBC News

За оприлюдненими даними, канадська сторона встановила, що іранські військовослужбовці не збивали пасажирський літак навмисно. Аналіз було проведено відповідно наявних доказів і розвідувальних даних.

Водночас із цим було відзначено, що іранська сторона не пояснила належним чином, як само та з якою мотивацією був збитий літак.

“Беручи до уваги сукупність доступної інформації, судово-медична команда прийшла до висновку, що ряд вчинків і бездіяльність іранської цивільної і військової влади привів до небезпечної ситуації, при якій раніше певні ризики були недооцінені і не враховані”, - говориться у документах.

Утім, такі висновки з боку Канади жодним чином не звільняють Іран від відповідальності за трагічну смерть 176 осіб. Експертний звіт відкриває можливість для введення санкцій проти офіційного Тегерану.

“Цивільна й військова влада Ірану своїми діями і бездіяльністю безпосередньо нараз рейс PS752 і інші цивільні літаки на небезпеку, створивши умови, в яких оператор бойової системи мав можливість запустити ракети, не зумівши вжити адекватних заходів для зменшення цього високого ризику”, - говориться у повідомленні.

Авіакатастрофа МАУ

Український пасажирський літак було збито рано вранці 8 січня 2020 року після старту в Тегерані. Жертвами авіакатастрофи стали 176 осіб, серед яких 11 були громадянами України (2 пасажири та екіпаж з 9 фахівців).

У той період Іран перебував у стані напруженості й буквально тримав палець на курку через загострення відносин із США - сторони обмінялися навіть ракетними ударами й чекали подальших подій. Тегеран саме цим пояснив помилку у збитті літака, який оцінили як небезпечну військову ціль.

Утім, це не завадило іранському уряду кілька діб спростовувати причетність до трагедії та звинувачувати в падінні несправний двигун.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?