Київ підсумував переговори з Іраном щодо катастрофи МАУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Київ підсумував переговори з Іраном щодо катастрофи МАУ

Київ підсумував переговори з Іраном щодо катастрофи МАУ
Джерело:  online.ua

В Офісі генпрокурора оголосили, що фактично переговори офіційних Києва та Тегерану з приводу катастрофи лайнера Міжнародних авіаліній України завершилися новими обіцянками Ірану.

Джерело: Гюндуз Мамедов у Twitter

За словами заступника генерального прокурора, новий раунд перемовин відбувся у Києві за участі іранської делегації у період 2-3 червня.Сторона Тегерану відзначилася на ньому відсутнім судовим процесом, однак новими заявами з обіцянками.

“Родичі жертв PS752 запитують про завершення переговорів України й Ірану. Офіційного підтвердження початку судового процесу ми так і не отримали. Втім, Іран пообіцяв надати слідству України доступ до матеріалів справи в суді в Тегерані, а також дані про кваліфікацію злочину і ступінь відповідальності”, - резюмував посадовець.

Іран та катастрофа МАУ

Раніше офіційний Тегеран пропонував виплатити родинам жертв авіатрощі суми в 150 тисяч доларів США. Українська сторона відкинула пропозицію та розкритикувала її за спробу “вручну” виплатити гроші в обхід міжнародному праву.

Водночас іранський уряд затягує різні процеси, пов’язані зі слідством у справі. Наприклад, Україна вимагала вже тривалий час дати їй інформацію про коло підозрюваних у трагедії військовослужбовців.

Авіакатастрофа МАУ

Український літак стартував з аеропорту в Тегерані рано вранці 8 січня 2020 року. Невдовзі після цього він впав з невідомих у перші години трагедії причин. Внаслідок падіння загинули 176 осіб, з них 11 — українці (зокрема, 9 членів екіпажу).

Пізніше стало відомо, що аварія не пов’язана з технічними несправностями літака. Іранська сторона дотримувалася версії про несправний двигун перші кілька діб.

Лише три дні потому офіційний Тегеран визнав — літак впав після ураження ракетою. Утім, все було миттєво списано на напруженість між Іраном і Сполученими Штатами, оскільки армія країни була напоготові та неправильно оцінила літак у повітрі як ворожу ціль.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?