Каталонія помилувала сотні страчених за чаклунство жінок
Категорія
Світ
Дата публікації

Каталонія помилувала сотні страчених за чаклунство жінок

Каталонія помилувала сотні страчених за чаклунство жінок
Джерело:  online.ua

Сотні людей, переважно жінок, були засуджені під час полювання на відьом, яке тривало аж до 18 століття.

Джерело: The Guardian

У Каталонії помилують відьом

Парламент Каталонії ухвалив резолюцію про помилування майже 1000 осіб, більшість з яких жінки, засуджених за чаклунство в регіоні 400 років тому.

Цей крок є подібним до рішень Шотландії, Швейцарії та Норвегії. Перед цим понад 100 європейських істориків підписали маніфест під назвою: «Вони не були відьмами, вони були жінками».

Коментуючи документальний фільм TV3 під назвою «Відьми, велика брехня», президент Каталонії Пере Арагонес описав полювання на відьом як «інституційне вбивство жінок».

Підраховано, що між 1580 і 1630 роками в Європі за чаклунство було засуджено близько 50 000 осіб, з яких близько 80% становили жінки.

У той час як у Північній Європі бушували полювання на відьом, в Іспанії інквізиція працювала на повну, викорінюючи єресь серед євреїв і мусульман, які були насильно навернені в християнство. Інквізиція скептично поставилася до звинувачень у чаклунстві.

Історія полювання на відьом в Каталонії

Проте Каталонія була винятком, і полювання на відьом збереглося там і в 18 столітті. Вважається, що перший європейський закон проти чаклунства був прийнятий в Лейді в 1424 році.

За словами професора новітньої історії Барселонського університету Пау Кастелла, полювання на відьом було більш поширеним явищем у Каталонії, оскільки сільські райони перебували під повною владою феодалів, і лише зізнання було достатнім доказом провини.

Він додав, що, як це не парадоксально, у випадках, коли викликали інквізицію, обвинувачених часто звільняли за браком доказів.

За словами Кастелла, відьом часто звинувачували у раптовій смерті дітей або в стихійних катаклізмах і поганому врожаї.

За словами історика Нурія Морелло, підозрювані часто практикували традиційну медицину або були незалежними жінками, до яких ставилися з підозрою.

На відміну від решти Європи, відьом у Каталонії вішали, а не спалювали на вогнищі. Кастелл зазначає, що підвішування було дешевшим і не витрачало цінні дрова.

Найвідоміший в Іспанії процес щодо чаклунства зосередився на селі Зугаррамурді в Наваррі, де стверджували, що чоловіки і жінки, включаючи священиків, займалися чаклунством у великій печері.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?