Діяльність інквізиції досі впливає на економіку Іспанії – дослідження
Категорія
Культура
Дата публікації

Діяльність інквізиції досі впливає на економіку Іспанії – дослідження

Діяльність інквізиції досі впливає на економіку Іспанії – дослідження
Джерело:  online.ua

Від імперського Риму та хрестових походів, до сучасної Північної Кореї чи поводження з рохінджа в М’янмі, релігійні переслідування були інструментом державного контролю протягом тисячоліть. Економісти дійшли до висновку, що процеси над єретиками, які проводила іспанська інквізиція досі справляють впливає на економіку цієї країни.

Джерело:  Conversation

Хоча його безпосереднє насильство та людські наслідки очевидні, менш очевидним є те, чи залишає воно шрами через століття після того, як закінчиться. У новому дослідженні вчені спробували вивчити сучасні наслідки одного з найтриваліших і найретельніше задокументованих переслідувань усіх часів – судових процесів іспанської інквізиції між 1478 і 1834 роками. Економісти з Австралії, Канади та Швейцарії, дослідженню яких присвячено матеріал видання, стверджують:

Місця, де була особливо сильною інквізиція, мають помітно нижчий рівень економічної активності, довіри та рівня освіти, ніж ті, де вона була менш розповсюдженою.

Таємні доноси, спалення на вогнищі

Суди починалися з таємних доносів і тривали роками. Покарання варіювалися від м’яких попереджень до спалення на вогнищі. Вироки, як правило, виносили на великих публічних церемоніях – забезпечуючи широку публічність.

Інквізиція також змінила спосіб функціонування громадянського суспільства. Перспектива таємних доносів з боку знайомих ускладнювала співробітництво мешканців. Це зменшило довіру.

Географічний розподіл інтенсивності інквізиції демонструє широкі варіації на відносно невеликих територіях, але без широких географічних закономірностей.

Оскільки інквізиція з особливою підозрою ставилася до освіченого, письменного середнього класу, її вплив на культурний, науковий та інтелектуальний клімат Іспанії був серйозним.

Вчені встановили географічний розподіл інтенсивності інквізиторської діяльності в порівнянні з сучасним показником ВВП (валового внутрішнього продукту) на душу населення, що а також з використанням нічного освітлення.

Інтенсивність штучного освітлення економісти пов’язують з потребою в електроенергії, а від цього обсягом ВВП та масштабами бідності. Фото отримали за допомогою супутникової фотографії.

Використання нічного освітлення пов'язане з показником ВВП (фото - nasa.gov)

Нічне світло дуже корелює з доходом на душу населення і широко використовується як показник економічної ефективності в літературі з питань розвитку.

Муніципалітети, у яких не було зареєстрованої інквізиторської діяльності, сьогодні мають найвищий ВВП на душу населення. У тих, де інквізиція вдарила з найбільшою інтенсивністю, рівень економічної активності різко нижчий.

За оцінками згаданих істориків , якби Іспанія не постраждала від інквізиції, її річне виробництво сьогодні було б на 4,1% більше – 811 євро на кожного чоловіка, жінку та дитину. Дослідники підсумовують:

Навіть зараз, через 200 років після іспанської інквізиції, місця, які постраждали, здаються біднішими, більш релігійними, менш освіченими та менш довірливими.

Читайте також:

  • Netflix офіційно локалізували на території України.

  • Netflix випустив трейлер нового сезону серіалу "Дивні дива".

  • Netflix зняв серіал про жахливі вбивства під Копенгагеном — трейлер вразив мережу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?