Тисячі шотландок отримали помилування після страти за чаклунство
Категорія
Культура
Дата публікації

Тисячі шотландок отримали помилування після страти за чаклунство

Тисячі шотландок отримали помилування після страти за чаклунство
Джерело:  online.ua

Від звинувачень у прокляттях королівських кораблів до перетворення в тварин і птахів та танці з дияволом. Такі звинувачення звучали на адресу тисяч жінок у Шотландії XVI – XVIII століття і левову частку з них стратили або спалили у вогні.

Джерело: The Guardian

Тепер, через три століття після скасування Закону про чаклунство, учасники кампанії (за його скасування – ред.)мають на меті отримати офіційні вибачення за приблизно 3837 людей, 84% з яких були жінки, яких судили як відьом.

Після дворічної кампанії група «Відьми Шотландії» залучилась підтримкою в тамтешньому парламенті. Зокрема, йдеться про прем’єрку Ніколу Стерджен. Метою узаконення офіційних вибачень називають спроби очистити імена обвинувачених.

Цей крок зробили після прецеденту в Палаті представників штату Массачусетс у США, яка у 2001 році проголосила жертв судового процесу над відьмами в Салемі невинними.

Полювання на відьом у XVI – XVIII століттях

Невтомна погоня Шотландії за відьмами між 1563 р., коли був прийнятий Закон про відьом, і 1736 р., коли його остаточно скасували, призвело до п’яти «великих шотландських полювань на відьом» і серії загальнонаціональних судових процесів.

Перші полювання на відьом були санкціоновані Шотландським коронлем Яковом VI, пізніше Джеймсом I з Англії та Ірландії, який вважав, що відьми планують змову проти його датської нареченої, викликаючи шторм, щоб потопити його кораблі.

Серед обвинувачених у 1590 році була Гейліс Дункан, персонаж якої з’явився в серіалі «Чужоземець», і яка під тортурами зізналася, що зустрічалася з дияволом, щоб наслати шторм на кораблі короля.

Інша, Агнес Семпсон, зізналася, що 200 жінок були свідками проповіді диявола в Норт-Бервіку на Хеллоуїн, де було задумано знищення короля.

Серед відомих випадків також випадок Ісобель Янг, страченої в Единбурзькому замку в 1629 році За словами свідків, вона нібито набула образу сови і полетіла на шабаш.

 Засуджених зазвичай душили, а потім спалювали

Оскільки чаклунство було тяжким злочином, засуджених зазвичай душили до смерті, а потім спалювали на вогнищі, щоб не залишити тіла для поховання. Багато хто під час тортур зізнавалися в нібито скоєному. Тортури складалися з позбавлення сну, роздавлювання і виривання нігтів, а також проколювання шкіри та нутрощів голками, щоб побачити, чи не стікає обвинувачений кров’ю.

Клер Мітчелл, яка очолює кампанію «Відьми Шотландії», заявила, що вимагає вибачень та встановлення національного пам’ятника переважно жінкам, які постраждали від полювання на відьом. Вона зазначила:

На душу населення в період між 16-м і 18-м століттями [в Шотландії] стратили в п’ять разів більше людей, ніж в інших країнах Європи, переважна більшість зі страчених були жінками… Страчені не були винними, тому їх варто виправдати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?