Каталонці провели багатотисячний мітинг за незалежність від Іспанії
Категорія
Світ
Дата публікації

Каталонці провели багатотисячний мітинг за незалежність від Іспанії

Каталонці провели багатотисячний мітинг за незалежність від Іспанії
Джерело:  online.ua

Жителі регіону Каталонія провели на вулицях Барселони багатотисячну демонстрацію за незалежність від Іспанії - масштабні заходи відбулися напередодні у суботу, 11 вересня, у так званий Національний день Каталонії.

Джерело: Reuters

За оприлюдненими даними, марш організувала Assemblea Nacional Catalana ANC. Він став першим з того моменту, як іспанська влада вирішила помилувати сепаратистських лідерів - їх засудили за референдум про незалежність 2017 року. Тоді Іспанію сколихнула надзвичайна політична криза, аналогів якій не було вже десятиріч.

Згідно з оцінкою правоохоронних органів, учасниками акції стали близько 108 тисяч осіб. Утім, це - тенденція до зменшення, оскільки ще 2019 року до акції долучилися до 600 тисяч учасників.

Окремі лідери руху за незалежність, яких раніше виправдали й помилували, також відвідали демонстрацію.
В цілому акція тривала у період, коли регіональна влада у Барселоні та центральна у Мадриді відзначені найменшою напругою у відносинах. Наразі сторони вже підтримують діалог, якого не було останніми роками - навіть попри кардинально різні погляди на політику.

Передбачається, що представники уряду Каталонії та Іспанії проведуть зустрічі наступного тижня безпосередньо у Барселоні. Це своєю чергою стане новим раундом врегулювання конфлікту. Процес було заморожено з лютого 2020 року.

На рівні прем’єр-міністра королівства Педро Санчеса поки що не було підтвердження стосовно участі у цих переговорах.

Також існує перепона для проведення переговорів із врегулювання - нещодавно офіційний Мадрид оголосив про скасування інвестиції в 1,7 мільярда євро на розвиток барселонського аеропорту. Він вказав на нібито незначну підтримку з боку регіонального уряду, яка поставила під сумнів його потенційний вплив на навколишнє середовище та буквально дорікнула недоброчесністю.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?