Кількість боргів українців за компослуги зросла в 1,5 рази
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кількість боргів українців за компослуги зросла в 1,5 рази

Кількість боргів українців за компослуги зросла в 1,5 рази
Джерело:  online.ua

За цей рік борги українців за оплату комунальних послуг збільшилися в 1,5 рази. Якщо вкінці літа 2020 року було зареєстровано майже 295 тисяч боржників, то до початку осені 2021 року кількість досягла 450 тисяч.

Джерело:  Опендатабот

У загальній статистиці боргу громадян України борги за комунальні платежі становлять 7%. Кількість виконавчих проваджень, пов’язаних з несплатою, виросла на 30%. Так, на початку осені 2020 року було відкрито 4,6 мільйонів проваджень, у цей же період 2021 року - 6,2 мільйони.

Суми заборгованості за комуналку

64,4 мільярди гривень – така загальна сума боргів станом серпень цього року. Згідно з даними Опендатаботу, третина з цієї суми – майже 24 мільярди – необхідно сплатити за постачання та розподіл газу. Трохи менше - 20 мільярдів - за постачання теплової енергії та гарячої води. 7 мільярдів – за постачання та розподіл електричної енергії.

Критерії зачислення до категорії боржників

Боржниками у сплаті комунальних платежів громадяни визнаються в судовому порядку — для цієї групи справ передбачене спрощене провадження (можуть розглядатися без присутності сторін та у скорочені терміни).

“Якщо боржник не виконує вирок суду, він потрапляє в Реєстр боржників. Таку процедуру використовують комунальні установи, банки та колектори. Після цього виконавці можуть надіслати до банку вимогу про блокування рахунків боржника та примусове списання боргу. Боржники не можуть, зокрема, користуватися своїми заблокованими рахунками, здійснювати угоди купівлі-продажу у нотаріуса та виїжджати за кордон» - йдеться на сайті сервісу моніторингу.

Скасування заборони на відключення в зв’язку з пандемією

Нагадаємо, минулого місяця ми повідомляли, що в Україні скасували заборону на відключення житлово-комунальних послуг в разі наявності заборгованості. Така заборона діяла раніше в зв’язку з пандемією коронавірусу.

З регулюючого це питання закону викреслили пункт заборону припинення надання житлово-комунальних послуг через несплату на період карантину і протягом місяця з дня його скасування. Закон був підписаний главою держави Володимиром Зеленським 19 серпня і набув чинності на наступний день.

Читайте також:

  • В Україні прогнозують значне подорожчання продуктів, комуналки та інфляцію.

  • Кабмін назвав спосіб зниження високих цін на комуналку.

  • Рада запропонувала вирішення проблеми росту цін на комуналку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?