Китай надає РФ економічну допомогу і нарощує торгівлю — розвідка США
Категорія
Світ
Дата публікації

Китай надає РФ економічну допомогу і нарощує торгівлю — розвідка США

Китай
Джерело:  Reuters

Американська розвідка зазначає, що Китай надає Росії економічну і допомогу в забезпеченні безпеки в умовах триваючої війни проти України.

Китай допомагає РФ не тільки економічно

У доповіді американських спецслужб зазначено, що Америка стикається з "дедалі крихкішим світовим порядком", напруженим через конкуренцію великих держав, транснаціональні виклики і регіональні конфлікти.

Амбітний, але тривожний Китай, конфронтаційна Росія, деякі регіональні держави, як-от Іран, і більш здібні недержавні суб'єкти кидають виклик давно усталеним правилам міжнародної системи, а також верховенству США в ній, — йдеться в доповіді ЦРУ.

Після понад двох років війни в Україні основна увага доповіді приділяється загрозам з боку головних суперників Сполучених Штатів — Китаю та Росії. Наголошується, що Китай надає Росії економічну допомогу та підтримує російську промислову базу.

Торгівля між Китаєм та Росією зростає з початку війни в Україні, а (китайський) експорт товарів з потенційним військовим призначенням збільшився більш ніж утричі з 2022 року.

У своїх свідченнях директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс закликала законодавців схвалити збільшення військової допомоги Україні. За її словами, "важко уявити, як Україна" зможе утримати відвойовані у Росії території без додаткової допомоги з боку Вашингтона.

Крім того, у доповіді міститься попередження, що Китай може використати технології, щоб спробувати вплинути на цьогорічні вибори в США.

Що відомо про зв'язки Китаю та Росії

Китай став тісніше підтримувати зв'язки з РФ після початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Зокрема, Пекін відмовився приєднатися до санкцій, введених США проти Кремля.

Пекін і Москва поділяють взаємний інтерес у тому, щоб кинути виклик домінуванню США у світовому порядку, адже їхні відносини з демократичними країнами стають дедалі напруженішими.

Сполучені Штати неодноразово застерігали Китай від надання РФ допомоги у війні проти України або сприяння ухилянню від санкцій. Так, ще влітку американська розвідка заявляла, що КНР постачає Росії технології та обладнання.

Раніше в листопаді 2023 року Європарламент закликав посилити контроль та вжити більш ефективних заходів щодо обмеження можливостей Росії обходити обмежувальні заходи, введені країнами ЄС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?