Китай залишається ключовим постачальником електроніки до Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

Китай залишається ключовим постачальником електроніки до Росії

Торгівельні кораблі
Джерело:  Reuters

Протягом цього року поставки електроніки та чипів до Росії з Китаю та Гонконгу скоротились, однак КНР залишається ключовим постачальником чипів для російської оборонної сфери в обхід західних санкцій. 

Головні тези:

  • Китай залишається ключовим постачальником чипів для російської оборонної сфери, незважаючи на санкції.
  • Санкції на поставки електроніки до Росії з боку США та ЄС змушують компанії шукати альтернативні шляхи через Гонконг.
  • Митні дані свідчать про значні обсяги електроніки, зокрема, чіпи Nvidia та мікропроцесори Vectrawave, які потрапляють до Росії.
  • Легкість реєстрації фірм у Гонконзі сприяє продовженню торгівлі електронікою до Росії в обхід санкцій.
  • Зміцнення контролю та співпраця між країнами дала змогу США обмежити поставки електроніки з Китаю до Росії. 

Що відомо про поставки чипів та іншої електроніки з Китаю до Росії

Журналісти видання із посиланням на дані Мінторгівлі США підкреслюють, що за період з січня по травень цього року поставки електроніки з Гонконгу до Росії знизились на 28%.

Мова йде про передові компоненти, мікроелектроніку, яку на думку представників США та країн ЄС, Росія може використовувати у війні проти України.

Водночас транзитні перевезення цих товарів через материковий Китай, за винятком Гонконгу, впали на 19%.

Китай продовжує поставляти Росії великі обсяги електроніки
Мікросхема

США вважають Китай і Гонконг ключовими вузлами постачання до Росії електроніки для військової промисловості.

Зокрема, мова йде про поставки напівпроводників та компонентів для БпЛА.

Я думаю, що є певні підстави для того, щоб бути принаймні оптимістичними щодо того, що ми змогли сповільнити частину цієї торгівлі. Китай все ще залишається нашою проблемою номер один, - зазначив журналістам видання один з американських посадовців.

У Держдепі та Мінфіні США ввели кілька пакетів санкцій проти фізичних та юридичних осіб по всьому світу, які підтримують зв’язки з оборонною сферою Росії.

За словами американського посадовця, зниження обсягів електроніки з Китаю та Гонконгу до Росії відбулось через кілька факторів.

Зокрема, влада США вдалась до агресивного застосування положень права та взаємодіяла з компаніями, які поставляють продукцію до інших держав.

Яку електроніку та у якій кількості отримала Росія з Китаю та Гонконгу

Окремий набір митних даних вашингтонської некомерційної організації з питань глобальної безпеки показав, що понад 200 фірм, зареєстрованих у Гонконзі, відправили російським покупцям товарів на суму майже у 2 млрд доларів у період з серпня по грудень 2023 року.

Дані звіту Фонду "Комітет за свободу Гонконгу" (CFHK) свідчать, що в період з серпня по грудень 2023 року через Гонконг було відправлено підсанкційних товарів на суму 750 млн доларів США – від висококласних чіпів Nvidia і французької Vectrawave до дешевих чіпів Texas Instruments і Intel.

Митні дані за 2023 рік показали, що дві партії Nvidia вартістю 1,58 мільйона доларів і 1,21 млн доларів були відправлені московській фірмі "Лотос" вантажовідправником під назвою Malachor Electronics з адресою в розкішному офісному будинку в центральному діловому районі Гонконгу.

У період з серпня по грудень минулого року гонконгські вантажовідправники доставили в Росію товарів Nvidia на загальну суму 17,6 млн доларів після того, як вони були продані в таких країнах, як Китай, Тайвань, Туреччина, Таїланд, Сербія та ОАЕ.

У партії були присутні системи штучного інтелекту Jetson TX2, які використовуються у безпілотниках злочинної армії РФ, які атакують Україну.

Вживані Jetson доступні через багато каналів секонд-хенду. Хоча ми не можемо відстежувати продукцію після її продажу, якщо ми визначимо, що будь-який покупець порушує експортний контроль США, ми вживемо відповідних заходів, - підкреслює представник Nvidia Джон Ріццо.

Окрім цього до Росії було переправлено дві партії напівпровідників компанії Vectrawave вартістю 1 млн доларів кожна, які були марковані як мікропроцесори.

Журналісти видання підкреслюють, що причиною продовження поставок електроніки до Росії слугує легкість заснування та реєстрації нових фірм у Гонконзі, що призвело до зростання кількості судноплавних і логістичних компаній та інших посередників, які також сприяли обмеженню торговельних і грошових потоків з Іраном і Північною Кореєю.

На деякі з них були накладені санкції з боку американської влади.

Під час візитів до промислових будівель у Гонконзі, розташованих неподалік від міського контейнерного порту Квай Чун, представники видання виявили зачинені офіси вантажовідправників, зазначених у митних та корпоративних документах.

Одна з фірм, Align Trading, вантажовідправник чіпів Vectrawave, мала адресу, що являла собою запліснявілу кімнату, завалену сотнями реєстраційних листів гонконгських компаній.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?