Китай профінансував розробку гігантського космічного корабля довжиною кілька кілометрів
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Китай профінансував розробку гігантського космічного корабля довжиною кілька кілометрів

Китай профінансував розробку гігантського космічного корабля довжиною кілька кілометрів
Джерело:  online.ua

Міністерство науки і технологій в уряді Китайської Народної республіки (MOST) схвалило виділення коштів на перспективні космічні розробки, серед яких помітно виділяється проєкт гігантського футуристичного космічного корабля фантастичної довжини та складності.

Джерело: Naked Science з посиланням на китайське видання South China Morning Post.

З десяти представлених на розгляд проєктів по освоєнню космічного простору, Національний фонд природничих наук КНР, який є одним з підрозділів Міністерства науки і технологій, затвердив на фінансування лише п'ять.

На реалізацію досліджень по цим п'яти проєктам фондом виділено, по кожному напрямку, 15 мільйонів юанів (в доларовому еквіваленті це близько 2,3 мільйона доларів).

Однак, з цих п'яти проєктів найбільший інтерес і захоплення викликав неймовірний за розмахом та конструктивними особливостями надвеликий космічний корабель довжиною кілька кілометрів.

Побудова гігантського космічного корабля

З озвученого опису проєкту, гігантський космічний корабель має особливе призначення. Так, за його допомогою передбачається створення технічної можливості для людства тривалий час перебувати на орбіті Землі, брати участь у видобутку стратегічних природних ресурсів, вивчати планети та супутники Сонячної системи і навіть мандрувати по Галактиці.

Для будівництва космічного велетня Китайській народній республіці доведеться здійснювати величезну кількість запусків надважких ракет з елементами конструкцій штучного гіганта. А також доведеться вдосконалити розробку та освоєння технологій орбітального будівництва космічних транспортних засобів. Цілком можливо, крім того, що втілення проєкту буде потребувати і розробки ще потужніших засобів транспортування корисних вантажів за межі атмосфери нашої планети.

Як альтернативний крок, китайські інженери пропонують максимально знизити масу космічного гіганта за рахунок ретельних розрахунків необхідної структурної міцності елементів корабля. Адже створений людьми велетень має витримувати широкий спектр можливих конструкційних деформацій під час руху, переміщення поблизу масивних гравітаційних об'єктів (планет, планетарних супутників), зміни просторової орієнтації, тощо.

На втілення грандіозної задумки китайських інженерів та науковців, на етапі початкового опрацювання, Міністерство науки і технологій КНР виділило чотири роки. Перший етап реалізації має бути втілений в креслення та технічну документацію в межах Чотирнадцятої п'ятирічки — до кінця 2025 року.

Наскільки реальною виглядає побудова китайцями міжпланетного космічного корабля велетенських розмірів в 21 столітті? Напевно це важко сказати. Однак, китайська космічна галузь демонструє фактично вибуховий розвиток. Так, з першого запуску тайконавта в космос і до власної орбітальної станції, Китай витратив лише дев’ять років. І за цей короткий період КНР став другою, після США, космічною державою світу, назавжди залишивши позаду іншу, колись надпотужну, космічну державу - Російську Федерацію.

Читайте також:

  • Китай запустив перший модуль власної орбітальної станції.

  • Спори чорної плісняви здатні вижити на Марсі — науковці.

  • Китайський зонд показав "дивний" камінь на зворотному боці Місяця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?