Китайські вчені заявили про нове походження штаму Омікрон
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Китайські вчені заявили про нове походження штаму Омікрон

Китайські вчені заявили про нове походження штаму Омікрон
Джерело:  online.ua

Нове дослідження китайських вчених підтверджує теорію про те, що штам коронавірусу Омікрон, можливо, походить від мишей.

Джерело: South China Morning Post

Омікрон мутував у миші, а потім передався людині

У дослідженні йдеться про вагомі докази того, що вірус перейшов від людей до мишей, а потім – після численних мутацій – здійснив зворотній шлях.

У дослідженні зазначено, що Омікрон містить мутації, які рідко траплялися в клінічних зразках попередніх пацієнтів і не були виявлені в жодній проміжній еволюційній гілці інших штамів.

Однак п'ять мутацій штаму Омікрон ідентичні мутації, знайденій у зразках легенів миші.

Походження штаму залишається невідомим, оскільки він містить понад 50 мутацій, багато з яких не були знайдені в інших попередніх штамах. Багато вчених погоджуються, що він не розвинувся від Delta чи інших останніх варіантів.

У сукупності наші результати свідчать про те, що попередник Омікрону перейшов від людей до мишей, швидко накопичував мутації, що сприяли зараженню, а потім знову перескочив на людей, що вказує на міжвидову еволюційну траєкторію спалаху Омікрон, – йдеться у дослідженні.

Існує три теорії його походження. Основна теорія полягає в тому, що вірус мутував у людини з ослабленим імунітетом або носія з ослабленою імунною системою.

Інша теорія полягає в тому, що він мутує серед пацієнтів з Covid-19 непомітно, хоча у статті говориться, що ця теорія малоймовірна.

Третя теорія полягає в тому, що вид тварин міг бути заражений штамом людини, який пройшов багато раундів мутації, перш ніж повторно заразити людей.

Коронавірус у тварин

Sars-CoV-2, вірус, що викликає Covid-19, був виявлений у широкого кола тварин, таких як собаки і кішки, норки і тхори, вирощені на фермах, і тварини зоопарку.

Нещодавно в Гонконзі було вбито 2000 хом’яків, тому що в них виявили коронавірус, який потім знайшли у працівників зоомагазину. Це були перші відомі у світі випадки передачі коронавірусу від хом’яка до людини.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?